REGION

Ljajić: ''Šta ako u Novi Pazar dođu četnici''?

Nakon parade uniformisanih pristalica muftije Zukrlića

Redakcija

12.9.2014

Gostujući na TV Pink, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izrazio je čuđenje i ogorčenje izvještajem Područne policije u Novom Pazaru koja je u zvaničnom izvještaju MUP-u Srbije nedavnu paradu uniformisanih pristalica muftije Muamera Zukorlića ocijenila kao nebitan događaj, čak manje značajan i od krađe kokošaka ili bicikla, prenosi sandžaklive.

U izveštaju policije za taj dan, na posljednjem mjestu navodi se da je u Novom Pazaru održan "skup u pokretu", da su građani šetali ulicama, da ih je bilo oko 600 i da nije bilo incidenata. U policijskom izvještaju uopšte se ne navodi da su, kako je naglasio Ljajić "djeca šetala u uniformama".

Ljajić smatra da Zukorlićeva "parada" u Pazaru predstavlja jasnu militarizaciju i demonstraciju sile, da je to velika opasnost za Novi Pazar i da odavanje počasti onima koji su 1941. sarađivali sa okupatorom i činili zločine nanosi ogromnu štetu ovom kraju, tjera investitore i uništava budućnost mladih.

- Navikli smo na Zukorlića, ovo nije ništa neuobičajeno, čovjek je dobio ono što je tražio - publicitet. Zukorlićev cilj nije da uđe u vladu, nego da se nametne kao faktor koji može da pravi probleme - rekao je Ljajić i zapitao "Šta ako u Novi Pazar, kako najavljuju, iz Ukrajine dođu četnici" ili "uniforme obuku i ovi iz Preševske doline".

Ministar je najavio hitan razgovor sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, jer "mnogi ambasadori dolaze kod njega i u Novi Pazar i pitaju šta se dešava.

Prije dva dana Ljajić je izjavio i da je "svaka vlada pravila ustupke prema Zukorliću meni iza leđa".

Ako se sastane sa Stefanovićem, Ljajić bi ministra policije, osim za sporni izvještaj novopazarske policije, mogao da pita i za njegovu izjavu nedavno datu u Novom Pazaru. Na pitanje novinara zašto policija ne asistira u izvršavanju pravomoćnih sudskih presuda, ministar je dao, po ocijeni mnogih, zabrinjavajući odgovor. Stefanović je tada rekao "da policija neće asistirati sudovima tamo gdje može biti ugrožena bezbjednost policajaca i građana".

- Šta god dobro uradimo i kad god Novi Pazar krene ka modernom evropskom gradu, Zukorlić se potrudi da nekim svojim potezom ili izjavom sve poništi. Posljednji događaj definitivno nas je "ukopao". Ko će da dođe i ulaže u grad kojim marširaju uniformisane pristalice jedne vjerske zajednice - pita se gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.