REGION

Kosovo: Odgođena sjednica parlamenta, Srbi zabrinuti isključivanjem Beograda

Odgađanje sjednice zatražila lista "Srpska"

Fena

12.9.2014

Konstitutivna sjednica kosovskog parlamenta, zakazana za subotu, odgođena je na zahtjev liste "Srpska" za idući četvrtak zbog inzistiranja pokreta Samoopredjeljenje za preispitivanjem Briselskog sporazuma Beograd i Prištine, i zahtjeva da se više ne pregovara s Beogradom već s kosovskim Srbima i EU, javili su Radio Beograd i Radio-televizija Srbije (RTS).

Odgađanje sjednice, prema izvješćima s terena, lista "Srpska" zatražila je zbog dodatnih konzultacija i odluke o daljnjim potezima nakon stajališta pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija da Priština prekine dijalog s Beogradom na način koji je dosad vođen i uz posredovanje EU.

Potpisivanjem sporazuma između vodećih oporbenih albanskih stranaka o zajedničkom djelovanju došlo je do nove situacije, jer pokret Samoopredjeljenje, jedan od potpisnika sporazuma, traži revidiranje Briselskog sporazuma i aktivno sudjelovanje u nastavku dijaloga, navodi RTS. U izvješću se navodi kako iz Samoopredjeljenja poručuju da će dijalog biti vođen samo s Europskom unijom i Europskom komisijom, kao i s kosovskim Srbima, ali ne i s Beogradom.

Dopisnik RTS-a iz Prištine javlja i da su, osim liste "Srpska", stajalištima pokreta Samoopredjeljenje zabrinuti i međunarodni predstavnici na Kosovu, ali da zasad nema službenih reakcija, dok dužnosnici u Beogradu poručuju da dijalog s Prištinom mora biti nastavljen.

"Mi ne možemo odlučiti tko će biti u albanskom izaslanstvu, ali se dijalog Beograda i Prištine mora nastavi", rekao je za RTS šef ureda za Kosovu u srbijanskoj vladi Marko Đurić.

Predsjednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun ocijenio je da su pogrešna stajališta i poruke albanske strane o promjeni Briselskog sporazuma, poglavito odredbe o formiranju Zajednice srpskih općina, koju predviđa Briselski sporazum za čije se revidiranje zalaže pokret Samoopredjeljenje.

"Ako se ne formira Zajednica srpskih općina, iluzorno je razgovarati o bilo kakvom nastavku normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, ocijenio je Drecun, istaknuvši da će "dijalog i dalje voditi premijeri" Srbije i Kosova, a da će ekipu Prištine u tehničkom dijelu dijaloga voditi predstavnik Samoopredjeljenja, uz sudjelovanje predstavnika i drugih albanskih stranaka.

Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thacija je, unatoč pobjedi na izvanrednim parlamentarnim izborima u lipnju, ponudila vođi Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja ulazak u koaliciju u kojoj bi on imao mjesto premijera. Thacijeva PDK osvojila je približno trećinu glasova što joj je donijelo pobjedu, ali je bilo nedostatno za samostalno formiranje vlade.

Srpski zastupnici su najavili potporu Haradinaju, ali je u taj do sada oporbeni blok koji bi trebao formirati vladu, a kojeg predvode Haradinaj, vođa LDK (Demokratske lige Kosova) Isa Mustafa i Fatmir Limaj iz Inicijative za Kosovo (Nisme), ušao i ekstremni pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija, čime bi stranka donedavnog premijera Hashima Thacija mogla bila prinuđena preseliti se u oporbu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.