REGION

Opća opasnost od poplava: Oglasile se sirene u Karlovcu, na terenu oko 100 vojnika

Evakuacija stanovništva

Onasa

13.9.2014

U Karlovcu je jutros od 9.00 sati sirenama oglašena opća opasnosti od poplava, a počela je i evakuacija stanovništva iz naselja Logorišta, Mekušja i Mostanja uz rijeku Koranu, te iz više mjesta u Pokupskoj dolini.

Vanredno stanje zbog poplava na snazi je od noćas, poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada, a opća opasnost proglašena je prvenstveno zbog tek nadolazećeg vodnog vala Koranom, koji se očekuje oko podne.

Na terenu je oko 100 vojnika, 120 vatrogasaca, sa šest čamaca, 15 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i četrdesetak radnika svih gradskih firmi s operativom, a u toku je i podizanje nasipa u gradskoj četvrti Rakovac, rekao je danas, nakon sjednice Zajedniškog štaba Karlovačke županije i Grada Karlovca gradonačelnik Damir Jelić.

Tokom protekla 24 sata na Karlovac su, prema podacima karlovačke Glavne meteorološke stanice, pale 62 litre kiše po kvadratnom metru, a u gornjem toku sliva rijeke Korane količine padavina bile su još veče

Vodostaj rijeke Korane trenutno iznosi 784 centimetra, te se ulijeva u Kupu, čiji vodostaj je 795 centimetara,  i pretpostavlja se da Kupa neće moći prihvatiti te količine vode bez dodatnog plavljenja.

"Nikada u historiji na Veljunu nije bio zabilježen taj nivo, pa smo se odlučili na evakuaciju. Tiha uzbuna traje još od šest sati za dio Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te uz više mjesta u Pokupskoj dolini. Evakuaciji se dio stanovništva protivi, a bilo bi dobro da se svi discipliniraju, jer bolje da i pretjeramo u oprezu, nego da netko strada", poručio je Jelić.

Evakuirano stanovništvo smješta se u školu "Švarča", a nasipi se grade svuda gdje je to potrebno.

Otežan je i saobraćaj, a na nekim dionicama je i prekinut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.