REGION

Karlovcem prolazi rekordni vodeni talas

Četiri kilometra zečijeg nasipa brane centar grada od Korane

Srna

13.9.2014

Karlovačkim područjem prolazi vrh vodenog talasa, a potopljeno je više stotina kuća uz rijeke Koranu i Kupu.

Rijeka Korana dostigla je 845 centimetara, što nikada nije zabilježeno, a Kupa ima vodostaj od 838 centimetara, prenose hrvatski mediji.

Četiri kilometra zečijeg nasipa brane centar grada od nabujale rijeke Korane.

Potporni zid Dubovac na nekoliko mjesta propušta vodu, ali nadležni kažu da je to redovna pojava i da je sve pod kontrolom.

Rijeka Kupa narasla je do nekoliko centimetara ispod potpornog zida u gradskoj četvrti Drežnik, ali u ispostavi "Hrvatskih voda" navode da će zid izdržati jer je projektovan za visinu od 850 centimetara.

Šef karlovačkih vatrogasaca Miroslav Rade rekao je da se večeras na puno mjesta pomaže građanima da se umanji materijalna šteta na njihovim kućama, ali da je poplavljeno više stotina kuća uz obje rijeke.

U narednih 24 do 36 sati očekuje se da će se preklopiti vodeni talasi Save i Kupe, te će najkritičnije biti u sisačko-moslavačkoj županiji.

Rukovodilac Glavnog centra za odbranu od poplave "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković rekao je da su kritične tačke naselja oko Siska, Letovanić, Žažina i Staro Pračno, te dijelovi oko rijeke Petrinjčice u Petrinji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.