Mura u Goričanu dostigla 535 centimetra, nasip polako popušta

Hrvatska se i dalje bori s poplavama

(J. Be.)
15.09.2014 13:59

Hrvatska se i dalje bori s poplavama. Obilne padavine posljednjih dana uzrokovale su probleme u nekoliko županija. Sisak se sprema za dolazak vodnih valova Kupe i Save, a situacija bi najteža trebala biti u utorak, kad se ta dva vodna vala spoje. Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 cm. Usporedbe radi, najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 cm.

Prema riječima Zorana Đurokovića, voditelja Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda, vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje, u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma, prenosi Sisak Info.

Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 cm.

Mura je u Goričanu je dostigla 535 centimetara, a nasip polako popušta. Vrećama pijeska vatrogasci, stanovništvo i službe Civilne zaštite pokušajavu spriječiti pucanje samog nasipa. Dio kućanstava je poplavljen, a pozivaju se radno sposobni ljudi na Crni most. U ranim jutarnjim satima oglasila je opća uzbuna, a stanovnici strahuju od najgoreg.

Međimurski župan Matija Posavec kaže da nije gotovo dok je stvarno gotovo.
 
- To što je Mura sad pala za 2 cm, može za nekoliko sati narasti za 4 cm. Prijelazni put u područnoj školi u Turčišću je poplavljen, djeca su evakuirana u Osnovnu školu Domašinec. U koordinaciji sa ministarstvom vanjskih i evropskih poslova, osigurali smo i na putu je 20 pumpi da se ispumpavaju jezera i poplavljeni podrumi. Naručeno je preko 20 hiljada vreća. Postavljat će se i posebni boksevi za obranu od poplava. Na pojedinim mjestima u Svetom Martinu na Muri od vode površine čuvaju samo zečji nasipi. Ako izdržimo do navečer, možemo imati znakove optimizma za dalje - rekao je župan Posavec, prenosi 24sata.hr.

Još desetak mjesta nizvodno od Karlovca odsječeno

U 7 sati ujutro rijeka Korana nalazi se na 781 centimetar što znači daj je pala za dodatnih 22 centimetra od ponoći. Vodostaj Kupe je na 776 pa proizlazi da je brzina opadanja kod obje rijeke podjednaka.

Župan Ivan Vučić proglasio je elementarnu nepogodu za grad Karlovac samo nekoliko sati nakon što mu je pristigao zahtjev gradonačelnika Damira Jelića. Očekuje se da će šteta od ovih poplava nadmašiti onu koja je građane zadesila u veljači, javlja KAportal.

NA VRH