U Siriji i Iraku poginulo oko 40 Albanaca

Odgovornost zemalja ukojima žive

Fena
15.09.2014 20:32

Od početka rata u Siriji i Iraku ubijeno je 40 Albanaca, a samo u zračnom napadu na Irak, prije dva dana, stradalo je osam Albanaca, boraca Islamske države.

Među poginulima šest je s Kosova, jedan iz Makedonije i jedan iz Albanije. Samo u Siriji, u sukobu između režima Bašar al-Asada i odmetnika, poginulo je više od 150 hiljada sirijskih boraca uključujući i dobrovoljce s Balkana, prenio je portal Balkan web informaciju agencije Preševa Jone.

Među žrtvama su, kako se navodi, i 40 Albanaca iz Albanije, s Kosova, Makedonije, ali i juga centralne Srbije, koji Albanci nazivaju "Preševska dolina".

U Siriji i Iraku se ne bore samo Albanci s Balkana već i iz zapadnih zemalja, pa ih je tako iz Švicarske, na primer, najmanje pet, navodi ta agencija i dodaje da prema podacima Konfederalne informativne službe (SRC) iz Berna u džihadu učestvuje oko 40 boraca iz Švicarske.

Portparol SRC-a Feliks Endrih je za Preševa Jone izjavio da među 40 boraca iz Švajcarske ima i osoba s Balkana i da je njihova starost od 20 do 40 godina.

Krivicu za ovako veliki odziv mladih s Balkana, posebno Albanaca, ne treba, navodi se, svaljivati samo na njih već i na zemlje u kojima žive, jer ako se ima u vidu velika nezaposlenost i siromaštvo na Kosovu i u Albaniji onda nije čudo što mladima svakakve ideje padaju na pamet.

-Imam šestoro dece, borio sam se na Kosovu, a moja zemlja mi nije osigurala ni posao niti bilo kakve prihode. Zato sam odlučio da idem u Siriju malo zbog Boga, a malo zbog para - kaže jedan od dobrovoljaca koji se uputio na sirijski front, prenosi B92.

 

NA VRH