REGION

Dačić: Spremni smo za članstvo u EU

Prvi spoljnopolitički prioritet Srbije

Srna

16.9.2014

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši evropski komesar za proširenje Ginter Ferhojgen istakli su danas da je Srbija spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

Ferhojgen je u Beogradu ocijenio da je Srbija sada spremnija za članstvo nego što su bile zemlje koje su 2004. i kasnije postale članice Unije.

On je naglasio da osjeća snažnu obavezu da se založi za Srbiju u EU i dodao da će to i činiti, između ostalog zato što smatra da ponašanje prema Srbiji u prethodnom periodu nije uvijek bilo korektno, javili su beogradski mediji.
 
"EU treba da nastavi sa politikom proširenja, jer je to u interesu svih članica Unije. Perspektiva članstva predstavlja veliki podsticaj provođenju političkih, ekonomskih i društvenih reformi u zemljama kandidatima za članstvo", istakao je Ferhojgen.

Dačić, koji je i šef srbijanske diplomatije, istakao je da je prvi spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji i dodao da je Srbija potpuno spremna za pregovarački proces.

On je izrazio nadu da će Ferhojgen svojim iskustvom pomoći Srbiji na putu ka EU, uz napomenu da je Srbija spremna za jačanje ukupnih odnosa sa Njemačkom.

Ferhojgen, istaknuti član Socijaldemokratske partije Njemačke i bivši poslanik Bundestaga, boravi u Beogradu povodom učešća na konferenciji „"EU i zapadni Balkan 2020“".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.