REGION

VIDEO Hapšenja na Kosovu zbog sukoba u Siriji i Iraku

Zbog terorizma privedeno 15 osoba

Redakcija

17.9.2014

Policija Kosova je u srijedu ujutro provela akciju tokom koje je uhapšeno 15 osoba za koje se sumnja da su učestvovali ili podsticali građane Kosova da učestvuju u ratovima u Siriji i Iraku na strani grupa Islamska država u Iraku i Siriji i Al-Nusra.

"Policija je počela akciju u 7:00 ujutro, više informacija bit će objavljeno naknadno", kazao je glasnogovornik kosovske policije Brahim Sadriu, prenosi Koha.net.

Medu uhapšenima je i pet imama iz raznih kosovskih gradova i visoki zvaničnik partije "Islamski pokret jedinstva" (LISBA)  Fuad Ramiqi.

Policija je uhapsila i jednog od najutjecajnih imama na Kosovu Shefqeta Krasniqia, koji je nedavno bio saslušan u policiji, navode mediji pozivajući se na policijske izvore.

Mediji, također, navode da je uhapšen i hadžija iz Mitrovice Ekrem Avdiju i nekoliko imama sa Kosova.

Portal Koha.net prenosi da je u Kačaniku uhapšen S. K. (24), prijatelj Lavdrima Muhaxherija, koji se priključio ISIL-u i ratovao u Siriji, a koji je u augustu ubijen u borbama s kurdskim odbrambenim snagama.

Akcija hapšenja je u toku, a izvode je Antiterorističke specijalne jedine kosovske policije.

Prošlog mjeseca policija je uhapsila više od 40 osoba pod sumnjom da su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, na strani organizacija ISIL i Al-Nusra, te za podsticanje nacionalne, vjerske i etničke mržnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.