REGION

Probijen put prema Kladovu, evakuisano više stotina ljudi

Poplave u Srbiji

Redakcija

17.9.2014

Obilne padavine izazvale su velike probleme na istoku Srbije, u opštinama Kladovo, Majdanpek i Negotin, u kojima je proglašena vanredna situacija, a više stotina građana je evakuisano, dok se za nekoliko osoba traga. Načelnik Uprave za vatrogasne i spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je da je noć protekla mirno, da su stanovnicima Grabovice dostavljeni voda i lijekovi i da je mehanizacija uspjela da probije putni pravac prema Kladovu kod Tekije.

negotin

Poplave pogodile i Negotin

Nikolić je, u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da to još ne znači da je taj put prohodan, jer je neophodno saniranje ogromnog klizišta koje i dalje predstavlja potencijalnu opasnost.

On je precizirao da je u Grabovici ostalo oko 50 posto stanovništva, podsjetivši da je do sada evakuisano oko 400 ljudi iz četiri mjesta, a da je još između 200 i 300 njih samo napustilo kuće i otišlo kod rođaka.

majdanpek

Poplave u Majdanpeku

Nikolić je ukazao na pomoć koju su pružili žandarmerija, gorska služba, vatrogasna društva i humanitarni srpsko-ruski centar iz Niša.

On je podsjetio da je nakon majskih poplava zaključeno da ima malo timova za poplave - samo pet, zbog čega je sačinjen projekat da svaki region ima takav tim i dodao da ne zna kada će to zaživjeti, jer su za to potrebna novčana sredstva.

Nikolić je dodao da, na sreću, ovakve bujične poplave ovoga puta nisu odnijele veći broj žrtava.

On je ukazao da voda stoji i ugrožava kuće u Grabovici, a da Tekija, koja je udaljena više od 25 kilometara od Kladova, liči na Krupanj, jer je "blatnjava lava naišla i pokrila kuće".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.