REGION

Papa dolazi da ohrabri katolike u Albaniji

Posjeta zakazana za 21. septembar

Redakcija

18.9.2014

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo dolazi u Albaniji da ohrabri međuvjerski dijalog muslimana i katolika, koji u tome treba da predstavljaju primjer, ocjenjuje danas France-Presse uoči papine posjete zakazane za 21. septembra.

U Albaniji s tri miliona stanovnika, 15 posto  su katolici, 11 posto pravoslavci, a većinu od 56 posto čine muslimani.

"Katolička crkva u Albaniji je 'mučenička crkva', koja je izašla iz mraka i postala crkva otvorena za svijet i međuvjerski dijalog", rekla je sestra Odeta, stručnjak za albanska vjerska pitanja.

AFP navodi da je katolička zajednica u Albaniji preživjela progonstvo tokom pet vjekova otomanske dominacije i 40 godina komunističke ateističke diktature Envera Hodže.

"Tom kratkom posjetom, želim da ohrabrim Albaniju koja je dugo snosila posljedice raznih ideologija u prošlosti", rekao je papa Franjo u junu kada je najavio svoje putovanje.

Predstavnik muslimana u Albaniji Skender Brućaj izrazio je uvjerenje da su "tolerancija i međuvjerski dijalog razlozi papine posjete".

"Albanija je mala zemlja s velikim vrijednostima koje mogu da se izvoze u Evropu i da svuda u svetu budu primjeri", rekao je Brućaj.

Katolička nuncijatura u Albaniji saopštila je da će "Franjina posjeta, biti praznik za sve Albance".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.