REGION

Rode: Papa Franjo neće u Sloveniju dok se ne srede odnosi crkve i države

Niz teških ocjena na stanje u slovenskom društvu

Fena

23.9.2014

Slovenija ne može računati na posjet pape Franje dok se ne srede neriješeni odnosi crkve i države, izjavio je u utorak razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA kardinal Franc Rode, nekadašnji ljubljanski nadbiskup.

"Toga za sada nema na programu, prije nego što uopće započnemo  razgovarati o tom posjetu treba riješiti položaj Katoličke crkve u Sloveniji", kazao je Rode, podsjetivši da osim temeljnog ugovora o odnosima s Vatikanom Slovenija nema sporazum koji bi omogućavao vjerski odgoj, odnosno vjeronauk u javnim školama te osnivanje vojnog ordinarijata i založivši se za sklapanje novih ugovora koji bi to omogućili.

Kardinala Rodea slovenski analitičari ubrajaju u konzervativnu struju u vatikanskoj kuriji. Rode se u slovenskim crkvenim strukturama još uvijek smatra utjecajnim autoritetom, posebno kad je riječ o odnosima Slovenija s Vatikanom, iako je njegov utjecaj, kako se procjenjuje, smanjen otkako je poglavar Katoličke crkve postao papa Franjo kao "glasnik liberalnih struja" u Crkvi.

Bivši ljubljanski nadbiskup u razgovoru je iznio niz teških ocjena na stanje u slovenskom društvu, posebno se osvrćući na "neprijateljski odnos" prema Crkvi koji dominira u politici i medijima.

"U Sloveniji je previše izraza zlobe, a u medijima dominira govor  mržnje prema crkvi. Sve to produžava tragičnu podjelu u našem narodu. Živimo u ozračju laži i neprijateljstva, održavamo stare povijesne mitove", kazao je Rode, dodavši da je slika o Crkvi koja se medijski perpetuira građena na "neprijateljstvu prema kršćanstvu" umjesto na dijalogu s vjerskim zajednicama koji se preporučuje i u europskom ustavu.

Kardinal Rode je rekao da se nada da će nova vlada premijera Mire Cerara potaknuti iskren dijalog s Crkvom, te da Cerara drži "poštenim čovjekom dobre volje, koji u srcu dobro misli", makar se za sada nije odlučio da u svoju koaliciju uključi demokršćansku stranku Nova Slovenija (NSI) koja je najbliža Katoličkoj crkvi.

Slovenija je prije 15-tak godina s Vatikanom potpisala sporazum o  odnosima crkve i države koji omogućava djelovanje Katoličke crkve i njenih institucija te financiranje dijela njenih aktivnosti, ali bez dodatnih prava na kojima Crkva inzistira.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.