REGION

U Srbiji moguća legalizacija marihuane u medicinske svrhe

Ministar zdravstva najavio mogućnost

Fena

24.9.2014

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar najavio je u beogradskim medijima mogućnost da država odobri upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i spremnost ministarstva da dopusti upotrebu derivata marihuane za liječenje pojedinih bolesti.

"Za sve što daje rezultate u liječenju, pa i za marihuanu, ministarstvo zdravstva neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini", rekao je Lončar za list "Blic", objasnivši da takva odluka "neće biti donijeta preko noći".

"Hoćemo sve građane upoznati o čemu se tu radi", rekao je on i najavio da će tribinu kakva je već o istoj temi održana u Sloveniji.

Inicijativu za legalizaciju marihuane i njezinih derivata u medicini pokrenula je humanitarna organizacija "Lekalizuj", pozivajući se na istraživanja o pozitivnom djelovanju u liječenju nekoliko bolesti, među kojima i multiple skleroze.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dosad nije primila nijedan zahtjev za registriranje nekog lijeka s kanabisom ili dozvole za klinička ispitivanja te vrste, potvrđeno je beogradskim medijima u ovoj agenciji.

Kako je objašnjeno, za proizvodnju i prodaju ovih lijekova, osim dozvola koje izdaje ALIMS, nužno je pribaviti i dozvolu za opojne droge, koju izdaje mnistarstvo zdravstva Srbije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.