REGION

Beograd: Pride nije zabranjen, održavanje neizvjesno

Šetnja LGBT zajednice najavljenja za nedjelju

Autor:Fena

26.9.2014

Održavanje Parade ponosa u Beogradu u nedjelju i dalje je neizvjesno, osim što je srbijanska vlada službeno priopćila da šetnja LGBT zajednice nije zabranjena.

"Ured za koordiniranje službi sigurnosti, uprkos različitim mišljenjima, nije zabranio održavanje Parade ponosa u nedjelju, 28. septembra", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nakon današnje sjednice ovog tijela srbijanske vlade kojim je predsjedao premijer Aleksandar Vučić.

Stefanović je naglasio kako "ured zadržava pravo" zabraniti Pride u bilo kojem trenutku "ako idućih dana bude procijenjeno da će sigurnost građana biti ugrožena", a novu sigurnosnu procjenu najavio je za subotu.

Predstavnik Organizacijskog odbora Parade ponosa Goran Miletić ocijenio je pozitivnim što je vladin ured za koordiniranje službi sigurnosti danas priopćio stajalište o Prideu te istaknuo kako "ipak zabrinjava što nije donesena konačna i jasna odluka".

U Srbiji su i dalje oštro podijeljena mišljenja o održavanju ovogodišnje Parade ponose, a šetnji pripadnika LGBT zajednice među prvima se službeno oštro suprotstavila Srpska pravoslavna crkva (SPC), dok su niz protuskupova i protesta najavile ekstremističke i desničarske organizacije te udruženja koja zagovaraju porodične vrijednosti.

Beogradski Pride je tako i ovog puta praktički doveden u pitanje, uprkos brojnim sugestijama međunarodnih zvaničnika te porukama Bruxellesa da na putu demokratizacije društva i započetkog eurointegracijskog procesa Srbija mora osigurati poštivanje "najšireg korpusa ljudskih prava".

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je ranije priopćio da on sam neće sudjelovati u Paradi ponosa te istaknuo kako je njegova obaveza "da se svim ljudima garantuje sigurnost".

"Moje je demokratsko pravo - neću prisustvovati Paradi niti mi to pada na pamet", rekao je Vučić. Jedini dosad u Beogradu održani Pride, na kojem je 2010. uz jako policijsko osiguranje sudjelovalo oko 1.000 građana, domaćih i međunarodnih predstavnika, završio je krvavim obračunom policije s huliganima i ekstremistima, protivnicima održavanja, koji su izazvali kaos u središtu Beograda i materijalnu štetu veću od milion eura. Nakon toga, uključujući i prošlu godinu, Parada ponosa nije održana zbog procjene da bi mogla biti ugrožena sigurnost građana.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.