REGION

Uz veliko policijsko obezbjeđenje učesnici Parade ponosa prošetali Beogradom

Skup protekao bez većih incidenata

Fena

28.9.2014

U Beogradu je danas, uz podršku i učešće velikog broja političara i ambasadora, te policijsko obezbjeđenje, održana Parada ponosa, koja je protekla bez većih incidenata.

Čarki i manjih sukoba s policijom bilo je samo na rubnim dijelovima centra Beograda, koji su obezbjeđivali pripadnici policije, javlja Tanjug.

Šetnja je trajala oko pola sata, učesnici su sve vrijeme zviždali, nosili zastave duginih boja, transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Pravda za sve žrtve nasilja u Srbiji", a čula se i truba.

Podršku učesnicima parade pružili su zvaničnici Vlade Srbije i predstavnici stranih ambasada, među kojima su ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović, državne uprave i lokalne uprave Kori Udovički, voditeljica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, voditelj Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici Demokratske stranke, lider LDP-a Čedomir Jovanović... kao i predstavnici javnog i kulturnog života poput Biljane Srbljanović i Srđana Dragojevića.

U trenutku kada je povorka prolazila pored Vaznesenjske crkve oglasila su se i crkvena zvona, u vrijeme koje nije uobičajeno da se oglase, a Srpska pravoslavna crkva bila je među onima koji su se protivili Prajdu.

Centar Beograda je od ranih jutarnjih sati bio zatvoren za saobraćaj.

Prije početka šetnje učesnika Prajda i tokom šetnje dogodilo se nekoliko manjih incidenata ili je policija u više navrata legitimisala građane.

Incident koji je privukao najveću pažnju javnosti dogodio se na Slaviji gdje su pripadnici žandarmerije pretukli Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, i trojicu pripadnika obezbjeđenja, što je potvrđeno Tanjugu u dva nezavisna izvora.

Prema nezvaničnim izvorima, Andrej je, zajedno sa obezbjeđenjem, na Slaviji pokušao da prođe kroz policijski kordon, a žandarmi su nasrnuli na njega i pretukli i njega i tjelohranitelje.

Na raskrsnici Beogradske ulice i Njegoševe oko pedesetak mladića koji su nosili četnička obilježja pokušalo je iz Beogradske da prođe do Slavije, pri čemu su se kamenicama obrušili na policiju koja ih je zaustavila.

paradad-014-9-28-113556720-0

Beogradska policija privela je dvojicu muškaraca u ulici Svetozara Markovića, poslije desetominutnih pregovora, pošto je jedan od njih policiji prijetio automatskom puškom.

Petorica mladića privedena su oko 11 sati na Slaviji.

Pokret "1389" u međuvremenu je pozvao sve koji se protive održavanju Parade ponosa da ne pribjegavaju nasilju, već da na dostojanstven i miran način pokažu da su protiv te manifestacije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas u Tekiji da u Srbiji postoje prava i slobode koje su zagarantovane Ustavom i ta prava moraju da se poštuju, dodajući da nije faciniran niti paradom ponosa, niti skupom koji je organizovan protiv te parade.

"Ne mogu to više da komentarišem", rekao je Vučić.

Kako je dodao stvarno ga ne interesuje sadržaj te šetnje, da država mora poš tovati ustav, te da pripadnici LGBT imaju pravo da šetaju, a protivnici - "ne smiju da ih ugrožavaju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.