REGION

Bivši šef kabineta srbijanskog MUP-a optužen za odavanje tajni Šarićevoj grupi

Zbog odavanja policijskih informacija

Fena

29.9.2014

Tužiteljstvo za organizirani kriminal optužilo je danas bivšeg šefa kabineta ministra unutarnjih poslova Branka Lazarevića i još trojicu okrivljenih zbog odavanja policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju pripadnika grupe Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina i pranje novca.

Osim Lazarevića, optuženim prijedlogom tužiteljstva obuhvaćeni su advokat Radovan Štrbac, također optužen za pranje Šarićevog novca zarađenog prodajom droge, zatim optuženi za šverc kokaina koji je u bijegu Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, kao i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara, javio je Tanjug.

U saopćenju tužiteljstva navodi se da se Branku Lazareviću stavlja na teret da je tokom 2008. i 2009. godine, kao pripadnik organizirane kriminalne grupe Darka Šarića, u više navrata odavao naročito povjerljive podatke o provođenju posebnih dokaznih radnji u predkaznenom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Protiv Lazarevića je podnijet optužni prijedlog zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio kazneno djelo udruživanje radi vršenja kaznenih djela i produženo kazneno djelo odavanje službene tajne, precizira se u saopćenju.

Gara se tereti da je kao rukovoditelj Službe za specijalne istražne metode neovlašteno prenio podatke okrivljenom Lazareviću do kojih je Služba došla provođenjem posebne dokazne radnje po naredbi istražnog suca.

Gari se stavlja na teret kazneno djelo odavanje službene tajne.

Štrpac i Radulović se terete da su izvršili kazneno djelo odavanje službene tajne u poticanju.

Tužiteljstvo je predložilo sudu da se Rodoljubu Raduloviću sudi u odsutnosti s obzirom da je u bijegu i za njim je raspisana Interpolova tjeralica.

Lazareviću i Štrbcu su ranije oduzete putovnice i izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta bez odobrenja suda, dok je Gara prošao bez mjera.

Šarić je odbio svjedočiti u tom postupku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svjedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio kaznenoj odgovornosti.

On je uhićen 18. ožujka u zajedničkoj akciji kojom su rukovodili ministri pravde Srbije i Crne Gore, a u Specijalnom sudu protiv njega se vodi postupak za krijumčarenje kokaina i pranje novca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.