Crnogorski predsjednik oštro upozorio sandžačkog muftiju Zukorlića

"Zukorlić ne može djelovati mimo organizacije Islamske zajednice u Crnoj Gori"

Fena
01.10.2014 18:10

 

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović upozorio je u srijedu sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića da treba znati šta su granice njegove nadležnosti i da ne treba prelaziti na prostor Crne Gore te da ne može na crnogorskim prostorima djelovati mimo organizacije Islamske zajednice u Crnoj Gori.


"Zukorlić ne može djelovati mimo organizacije Islamske zajednice u Crnoj Gori ni na koji način pa ni formiranjem bilo čega što će biti u funkciji prenošenja stanja ili poruka koje su negativne za Bošnjake u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Vujanović.

Sandžački muftija namjeravao je, bez znanja crnogorskih državnih, vjerskih i lokalnih vlasti u Rožajama, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Kosova osnovati tri vjerske obrazovne institucije.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić ocijenio je takvo djelovanje svog kolega iz Novog Pazara "fašističkim i usmjerenim na podjelu Muslimana u Crnoj Gori" te je pozvao državne organe da djeluju u okvirima svojih nadležnosti.

Sličnu ocjenu dao je i ministar u srbijanskoj vladi Rasim Ljajić, i sam iz Novog Pazara, koji je nedavno u Budvi izjavio da je Zurkolić pokušao u Srbiji podijeliti Muslimane, ali kako mu to nije uspjelo sada svoju aktivnost usmjerava prema Crnoj Gori.

Vujanović je pohvalio djelovanje Islamske zajednice Crne Gore i reisa Rifata Fejzića.

"On je zaista u svim svojim aktivnostima pokazao privrženost Crnoj Gori i spremnost u okviru Islamske zajednice afirmirati vrijednosti Crne Gore u islamu kao i dobru suradnju s ostalim vjerama i vrlo podržavam sve što on radi", kazao je Vujanović.

On je dodao da je uvjeren da će Islamska zajednica Crne Gore sačuvati svoju prepoznatljivost i snagu promicanja pravog islama, navodeći da je to i interes Crne Gore.

NA VRH