REGION

Pusić i Josipović potvrdili: Četiri Hrvatice na teritoriji Islamske države

Nadziru ih domaće i strane obavještajne službe

Fena

3.10.2014

Visoki hrvatski dužnosnici potvrdili su u petak da se na teritoriju Islamske države (IS) nalaze četiri hrvatske državljanke koje nadziru domaće i strane obavještajne službe te su pozvali medije da zbog nacionalne sigurnosti budu oprezni koje informacije objavljuju.

- Ukupno su četiri žene na strani IS-a, ne kao borci nego kao njihove supruge i na teritoriju su pod kontrolom IS-a - izjavila je novinarima ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić.

Dodala je da domaće i strane obavještajne službe nadziru njihovu  komunikaciju s Hrvatskom.

- Sa sigurnosnog stajališta je to pokriveno, sva četiri slučaja pratimo - istaknula je Pusić nakon susreta sa zamjenikom ekvadorskog ministra vanjskih poslova.

I predsjednik RH Ivo Josipović potvrdio je da u redovima sunitskih islamista u Siriji ima hrvatskih državljana.

- Nemamo veliki broj građanki i građana koji su tamo, ali službe prate situaciju i reagiraju na odgovarajući način - rekao je Josipović novinarima na otvaranju jesenskog sajma u Osijeku.

Pozvao je medije da se konsultiraju o tome "koje je informacije dobro objaviti, a koje nije, jer i to utiče na našu sigurnost".

Ministrica Pusić rekla je da eventualno oduzimanje putovnica Hrvatima u IS-u nije jednostavno pitanje, budući da se ne radi o borcima, nego ljudima koji su otišli iz porodičnih razloga.

- Pitanje je radi li se o ženama koje treba spasiti ili sankcionirati? - kazala je šefica hrvatske diplomatije dodajući da samo Velika Britanija ima jasnu politiku oduzimanja putovnica, dok se ostale članice EU-a još konsultiraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.