REGION

Srbija u EU 2026. godine

Mets Person, direktor britanskog instituta "Open Europe"

Onasa

4.10.2014

Srbija će imati manje koristi od ulaska u Evropsku uniju (EU) nego Hrvatska, Rumunija ili Bugarska, a ako se Unija reformiše, onda bi Srbija mogla da počne sa procesom ulaska 2026. godine, prenosi danas "Blic".

- Smatram da će se i Srbija i Crna Gora pridružiti EU i samo je pitanje kada i kakva će Unija biti u tom trenutku. Mnogo je izazova koje treba prevazići da bi se do toga došlo. Prije svega, pitanje je da li će opstati eurozona i da li ćemo imati zdravu ekonomiju, kao i da li će Velika Britanija ostati u njoj, izjavio je za "Blic" Mets Person, direktor britanskog instituta "Open Europe".

On je dodao da nije potrebno da se reformiše samo Srbija:

- To mora da uradi i EU i da postane manje birokratska. Ako se Unija reformiše, onda bi Srbija mogla da počne sa procesom ulaska za, recimo, 12 godina.

Prema njegovoj ocjeni, Srbija će biti kolateralna šteta prethodnih pridruživanja.

- Ne odobravam to, ali stvari idu u tom pravcu, rekao je Person i naglasio da je uvjeren da će Velika Britanija ne samo ostati u EU nego i nastaviti da bude jedan od najvećih zagovornika politike proširenja.

Upitan o želji EU da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, Person je odgovorio "da bi EU voljela da Beograd jasno  stane na njenu stranu, protiv Rusije, što bi bilo jako teško za Srbiju".

- Razumijem odluku Srbije da se u ovom trenutku ne svrstava na jednu stranu. Dolazak Vladimira Putina stvoriće, međutim, kompleksnu situaciju. Mislim da bi EU trebalo da se potrudi da sve to razumije, posebno specijalne odnose koje Srbija ima sa Rusijom. Takođe bi mogli da razumijeju da javnost u Srbiji nije baš oduševljena kad čuje naredbodavni ton i da se Srbiji naređuje šta bi tačno trebalo da uradi. EU bi trebalo da bude opreznija i da pazi kako se obraća Srbiji", rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.