REGION

U Ljubljani na izborima očekivana pobjeda Jankovića

Slovenci birali načelnike i općinska vijeća u 212 općina

Fena

6.10.2014

Lokalne izbore na kojima su u nedjelju Slovenci birali načelnike i općinska vijeća u 212 općina obilježila je niska izlaznost, a rezultati nisu donijela veća iznenađenja s očekivanom pobjedom gradonačelnika Zorana Jankovića u glavnom gradu Ljubljani, prema izlaznoj anketi.

Izborna komisija objavila je da je od 1,7 miliona slovenskih birača glasovalo njih 34 posto, a još manji odaziv bio je u većim gradovima, gdje su prema izlaznim anketama već u prvom krugu pobijedili favoriti.

Janković koji se kandidirao po četvrti put osvojio je 64 posto glasova u Ljubljani i pobjednik je u prvom krugu, dok je njegova lista u gradskom vijeću dobila 49 posto glasova, prema izlaznoj anketi agencije Mediana. Lista koju je na lokalnim izborima u Ljubljani postavio premijer Miro Cerar dobila je 13 posto glasova u gradskom vijeću, a lista Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše 10,5 posto.

U Kopru je već u prvom krugu prema projekcijama pobijedio dosadašnji gradonačelnik Boris Popović, dok će u Mariboru morati biti održan drugi krug u kojemu će se ogledati bivši gradonačelnik Franc Kangler i sadašnji gradonačelnik Andrej Fištravec. Oba su nastupila sa svojom listom za gradsko vijeće, kao nezavisni kandidati.

Policija je zabilježila više prijava navodnog kršenja izborne šutnje. Zanimljiva prijava policiji stigla je od nekih stranaka koje su se natjecale za ljubljansko općinsko vijeće jer je nekoliko ulica u centru grada zbog snimanja filma upravo na izborni dan bilo "ukrašeno" zastavama nekadašnje SFRJ.

Srpski režiser Darko Bajić koji na setovima u Sloveniji snima neke sekvence za svoj film o razvoju jugoslavenske košarke pod naslovom "Bit ćemo prvaci svijeta" rekao je da je termin za snimanje scena koje dočaravaju atmosferu u Ljubljani 1970. kad je SFRJ u finalu svjetskog košarkaškog prvenstva pobijedila SAD bio određen prije više od mjesec dana, te da producenti nisu znali da se na taj dan u Sloveniji održavaju izbori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.