Srbija će zabraniti svojim građanima odlazak na strana ratišta

Sutra rasprava o izmjenama zakona

Fena
07.10.2014 12:33

 Izmjenama Krivičnog zakona Srbije, o kojem će zastupnici raspravljati sutra, u pravni sistem Srbije uvode se dva nova krivična djela- sudjelovanje u ratu ili u oružanom sukobu u stranoj državi i organiziranje sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, izjavio je danas zastupnik SDPS-a Meho Omerović. 

Precizirajući nova zakonska rješenja, Omerović je rekao kako je u prvom dijelu, kada se govori o krivičnim djelima sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, akcent stavljen na državljane Srbije koji sudjeluju u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi kao pripadnici vojnih ili paravojnih jedinica koje su u sukobu, a nije pripadnik neke srpske misije pri međunarodnim organizacijama. 

Dakle, građanin Srbije koji bude počinio to krivično djelo bit će kažnjen zatvorom od jedne do osam godina, rekao je on. 

S druge strane, dodao je Omerović, akcent se stavlja ne samo na državljane Srbije nego i na strance kada je riječ o organizaciju sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi. 

Ko u namjeri da izvrši to krivično djelo na teritoriju Srbije vrbuje, potiče drugo lice da učini to krivično djelo, organizira grupu, povodi obuku, oprema ili stavlja na raspolaganje opremu za izvršenje tog krivičnog djela ili prikuplja financijska sredstava za sudjelovanje u stranim zemljama u oružanim sukobima, bit će kažnjen zatvorom od dvije do 10 godina. 

Po njegovim riječima, bitno je naglasiti da se na ovaj način mora presjeći praksa iz posljednjih nekoliko godina, a počelo je s velikim brojem pripadnika bošnjačkog naroda koji su odlazili u Siriju. 

"Poslije smo imali nastavak i sudjelovanje predstavnika srpskog naroda koji su išli su Ukrajinu pa ratovali na strani ruskih separatista u Krimu... Nije ovo zakon ni protiv islamista, ni protiv džihadista, niti je ovo zakon protiv ovih ili onih, već zakon koji će Skupština Srbije usvojiti zbog svih svojih građana", naglasio je Omerović, prenosi Tanjug. 

NA VRH