REGION

Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu za vrbovanje u korist terorističkih organizacija

Finansirali odlazak osoba u kampove za obuku u Siriji

Srna

7.10.2014


Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv četiri osobe iz Novog Pazara i jedne iz Beograda za vrbovanje u korist terorističkih organizacija "Islamska država Iraka i Levanta" IS-a i "Front Al-Nusra" u Siriji.

Optužnica je podignuta protiv Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (25) zbog sumnje da su se, zajedno sa više drugih lica čiji identitet za sada nije utvrđen, početkom 2013. godine u Srbiji i više drugih zemalja udružili radi vršenja terorizma, saopšteno je iz Tužilaštva.

Oni su optuženi i za vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela i finansiranje terorizma, dok je Ferat Kasumović (30) iz Beograda optužen da se zajedno sa navedenim licima udružio radi vršenja terorizma, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela.

Podbićanin i Mujović su početkom 2013. godine uspostavili vezu sa pomenute dvije organizacije, koje su UN proglasile terorističkim, čiji je cilj da nasiljem preuzmu vlast u Siriji, kako bi teritoriju te države koristili kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada na susjedne države u regionu Bliskog istoka, sjeverne Afrike i južne i centralne Evrope, uključujući i Srbiju, u namjeri stvaranja buduće globalne islamske države - halifata.

Postoji opravdana sumnja i da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji i zemalja u regionu - BiH i Hrvatskoj i više zemalja zapadne Evrope - Austriji, Njemačkoj i Luksemburgu, kontinuirano prikupljali novčana sredstva.

Oni su finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja, najprije u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Oni su ih prihvatali u prostorijama mesdžida "Furkan", u Novom Pazaru radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta.

Okrivljeni Mujović je u Istanbulu dočekivao i prihvatao lica koja su se uputila u Siriju, te finansirao i organizovao njihovo prebacivanje iz Turske do kampova za terorističku obuku na sjeveru Sirije.

Podbićanin je u Siriji, uglavnom u gradu Azazu, organizovao prihvat, smještaj i vojnu obuku pridošlih lica, a okrivljeni Kasumović, takođe, vrbovao jedno lice za odlazak u Siriju, koje je stupilo u teroritičku organizaciju IS i poginulo.

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Sirijskoj Arapskoj Republici pridružili oružanom dijelu terorističkog udruženja IS-a, u čijim su borbenim jedinicama okrivljeni Podbićanin, Mujović i Kasumović učestvovali, dok je Podbićanin komandovao jednom takvom jedinicom.

Mujović je optužen da je javno podsticao na izvršenje terorističkih djela, jer je na svom nalogu na društvenoj mreži "Fejsbuk" postavio niz sadržaja kojima se veliča "Islamska država Iraka i Levanta", propagiraju njeni postupci, poziva na borbu, nasilje i ubistva, prikazuju snimci istih i mape teritorije koje kontroliše IDIL, te poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.

Sead Plojović, Izudin Crnovršan i Ferat Kasumović se nalaze u pritvoru od početka marta 2014. godine, a nakon podizanja optužnice sud im je produžio pritvor.

Abidu Podbićaninu i Tefiku Mujoviću, koji se sve vrijeme nalaze u bjekstvu, određen je pritvor, naređeno izdavanje potjernice i predloženo da im se sudi u odsustvu.

U toku je postupak ispitivanja optužnice pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.