REGION

Tužilaštvo u Srbiji optužilo pet osoba za terorizam

Zbog veza sa Islamskom državom

Fena

7.10.2014

Srbijansko Tužiteljstvo za organizirani kriminal podignulo je u utorak optužnicu protiv pet osoba koje tereti za terorizam - financiranje, organiziranje i sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji.

Optužnica je podignuta protiv Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (35) iz Novog Pazara, te Ferata Kasumovića (30) iz Beograda, priopćeno je iz ovog tužiteljstva.

Plojović, Crnovršanin i Kasumović nalaze se u pritvoru od početka marta ove godine, a nakon optužnice sud im je produljio pritvor.

Podbićanin i Mujović su u bijegu i za njima je izdana potjernica, a predloženo je da im se sudi u odsutnosti.

Tužiteljstvo, kako se navodi, opravdano sumnja da su Podbićanin i Mujović početkom 2013. uspostavili vezu s terorističkim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (IS) i Fronta Al-Nusra. Ove su organizacije odlukom UN-a proglašene terorističkim, a cilj im je nasilno preuzeti vlast u Siriji.

Sumnja se da su Podbićanin i Mujović zajedno s Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Luksemburgu kontinuirano prikupljali novac i financirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja u logore za terorističku obuku u Siriji, a potom na bojište.

Tužiteljstvo Mujovića tereti da je u Istanbulu dočekivao osobe spremne da se pridruže džihadistima u Siriji, da bi financirao i organizirao njihovo prebacivanje iz Turske do logora za obuku na sjeveru Sirije.

Okrivljeni Podbićanin tereti se da je u Siriji, uglavnom u gradu Azazu, organizirao prihvat, smještaj i vojnu obuku pridošlih, dok je okrivljeni Kasumović "vrbovao jednu osobu za odlazak u Siriju", koja je kasnije pristupila teroritičkoj organizaciji IS i poginula.

Po navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom dijelu IS-a, dok su Podbićanin, Mujović i Kasumović sudjelovali i u oružanim akcijama. Podbićanin je zapovijedao jednom od postrojbi.

Mujovića optužnica tereti da je javno poticao na teroristička djela, jer je na profilu na Facebooku postavio niz sadržaja kojima se veliča IS i promiču njegovi postupci, uz pozive na borbu, nasilje i ubistva, te na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.

Prošli tjedan predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu službi sigurnosti Momir Stojanović najavio je da Srbija priprema oštre mjere za svoje državljane koji sudjeluju u ratnim sukobima diljem svijeta, a kazne zatvora bit će od šest mjeseci do 10 godina.

Za pojedinačno sudjelovanje predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina, ako je sudjelovanje grupno organizirano kazna je od jedne do osam godina, a ako neka organizacija organizira ili potiče sudjelovanje građana Srbije na ratištima izvan zemlje onda je predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora, rekao je Stojanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.