REGION

Na proslavi u Beogradu očekuje se stotinjak partizanskih veterana iz Hrvatske

U povodu 70. godišnjice oslobođenja Beograda

Fena

8.10.2014

Završnim svečanostima u povodu 70. godišnjice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije prisustvovat će članovi udruženja partizanskih boraca iz bivše Jugoslavije, među kojima i četveročlano izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH), a očekuje se i dolazak stotinjak partizanskih veterana iz cijele Hrvatske, potvrđeno je Hini u organizacijskom odboru u Beogradu.  

Na svečanoj tribini tokom vojne parade 16. oktobra uz predsjednike Srbije i Rusije Tomislava Nikolića i Vladimira Putina, dipolomatski zbor i vojne izaslanike, bit će četrdesetak ratnih veterana, izravnih sudionika borbi za oslobođenje Beograda. 

Preživjeli partizani iz nekadašnje Jugoslavije bit će počasni gosti na središnjoj svečanosti 19. oktobra u Kombank Areni, a iz Hrvatske se, prema dosadašnjim dogovorima gradskih udruženja partizanskih boraca Beograda i Zagreba, te SABA RH, očekuje dolazak stotinjak veterana.

Dolazak su potvrdili predsjednik SABA RH Franjo Habulin, predsjednik Zajednice udruženja boraca i antifalista Zagreba (ZUAB) Petar Rajić i njegova zamjenica Dragica Lovreković te zamjenik predsjednika SABA RH i predsjednik udruženja boraca u Splitu Josip Milat.

Sekretar SABA RH Miroslav Kirinčić izjavio je ranije za Hinu je da će u službenom izaslanstvu te udruženju biti predsjednik SABA RH Franjo Habulin i dopredsjednik Ivan Funić.

Vojnoj paradi, u kojoj će sudjelovati oko 2.600 pripadnika srbijanske vojske te pet MIG-ova akrobatske skupine ruskog zrakoplovstva, prisustvovat će ambasadori zemalja pobjednica u drugom svjetskom ratu te predstavnici diplomatskog zbora i inostranih vojnih ambasada u Beogradu.

Izjavu srbijanskog ministra obrane Bratislava Gašića u utorak da su na vojnu paradu pozvani američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron opovrgnuo je u utorak navečer srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, gostujući zajedno s Gašićem na televiziji.

Dačić je objasnio da poziv na vojnu paradu nije upućen predsjedniku SAD i premijeru Velike Britanije, već diplomatskim predstavnicima tih zemalja.

Član počasnog odbora za obilježavanje 70. godišnjice oslobođenja Beograda Milovan Drecun očekuje da će na paradu doći "više od 100.000 ljudi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.