REGION

Došao iz Afrike u Srbiju, bez testa na ebolu

Bez rigorozne kontrole na aerodromu

(Mi. K.)

8.10.2014

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je Evropa veoma dobro pripremljena u slučaju širenja ebole. Međutim, iskustva putnika pokazuju da kontrole na aerodromima i nisu tako rigorozne.

Samo nekoliko sati nakon što je potvrđeno da je medicinska sestra iz Madrida postala prva osoba u Evropi inficirana virusom ebole posle kontakta s inficiranim pacijentom, SZO je saopćila da je širenje virusa u Evropi neizbježno.

Mihajlo Cicmilović je s privremenog rada u Africi upravo došao u Srbiju.

- U poslednjih godinu dana sam obišao nekih desetak zemalja, na zapadnoj strani to je bila Gana, Sijera Leone, Obala Slonovače, na istočnoj strani Demokratska Republika Kongo, Zambija, Uganda i Tanzanija – kazao je Cicmilović.

Prema njegovim riječima život u Afriuci je lijep ali tužan.

Mihajlo je siguran da je u Africi zaštićen od smrtonosnog virusa, ali i svestan opasnosti problema s kojim zdravstveni sistemi siromašnih afričkih država ne mogu sami da se nose. Po sletanju na aerodrom Nikola Tesla prošao je svu neophodnu kontrolu, prenosi B92.

- Sistem je jako prost. Sleti se na aerodrom, oni vas pitaju odakle dolazite. Kažete odakle dolazite, koliko dugo ste bili, jedan čovek, valjda iz Ministarstva zdravlja, popuni neki formular i u obavezi ste u roku od 48 sati da se javite. To je više kao neki intervju, niko vas ne pregleda, ne mjeri vam temperaturu, ništa, što je razlika u afričkim zemljama – kazao je Cicmilović.

U Beograd je Mihajlo došao preko Istanbula, a ni na turskom aerodromu nije prošao nikakve kontrole.

U Srbiji u ovom trenutku pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 702 osobe, među njima 92 koji su boravile u zemljama u kojima je registrovana ebola. Infektivne klinike u Beogradu, Nišu i Novom Sadu su određene za mjesta gdje će se u slučaju, iako je vjerovatnoća mala, pojave sumnje ili oboljenja smjestiti pacijenti  .

- Sada kada imamo pojavu prijenosa infekcije u Evropi, situacija postaje još ozbiljnija, prije svega za zdravstveni sistem. Građani nemaju nikakvog razloga za brigu zato što se ovo prije svega tiče zdravstvene službe i vlasti. Ebola se prenosi samo direktnim kontaktom i to s oboljelom osobom – kazala je Draga Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Batut".

Izolovani slučajevi zaraze ebolom su neizbježni u Evropi, ali je izuzetno mali rizik od širenja infekcije, zato što se ona može na vrijeme spriječiti, potvrdila je i SZO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.