REGION

Srbija podiže nivo mjera zaštite od ebole

Razmatraju se lokacije za karantin

Srna

9.10.2014

Srbija podiže nivo mjera zaštite od ebole nakon upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da je širenje ebole u Evropi neizbježno i nakon prvog slučaja te smrtonosne bolesti u Španiji.

U Srbiji bi prvo trebalo donijeti konačnu odluku o mjestu za karantin, gdje bi u slučaju ulaska ebole bili smješteni svi koji su dolazi u kontakt sa oboljelima, a paralelno mora da se nabavi dodatna zaštitna oprema - pišu "Večernje novosti".

U infektivnim klinikama sada nema nijednog pacijenta kod kojeg se sumnja na ebolu, a srpski epidemiolozi tvrde da je trenutno rizik od unošenja ebole u Srbiju veći, ali ne mnogo, nego dok je smrtonosni virus bio lokalizovan samo u zapadnoj Africi.

U Ministarstvu zdravlja nezvanično kažu da je Infektivna klinika u Beogradu nabavila sve što joj je neophodno od zaštitne opreme, a u ostale dvije klinike nabavka je u toku, te dodaju da će odluka o tome gdje će biti karantin biti donesena početkom sljedeće sedmice.

Epidemiolozi su, prema saznanjima ovog lista, dobili nalog da razmotre tri moguće lokacije - Hotel "Nacional" i dva objekta na Avali - "Šuplja stena" i Studentsko odmaralište, a nakon obilaska objekata zaključili su da bi "Nacional" zbog samog položaja bio najpodesniji za karantin.

Bojana Grgić, načelnik Odjeljenja za epidemiološki nadzor u Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut" rekla je da do sada nijedan od pacijenata, kod kojih se posumnjalo na ebolu, nije imao simptome ove bolesti i poslije ispitivanja nisu zvanično ni zavedeni kao "sumnjivi slučajevi", iako su smještani u infektivne klinike.

U slučaju tri pacijenta do sada je postupljeno kao u slučaju sumnje na infekciju virusom ebole, ali ni kod jednog nije potvrđena infekcija virusom ebole.

Od 8. augusta u Srbiji su pod zdravstvenim nadzorom zbog ebole, ali i drugih zaraznih bolesti kao što su kuga i kolera, bile ukupno 702 osobe.

- Od svih koji su bili ili su trenutno pod zdravstvenim nadzorom samo njih 92 došlo je u zemlju iz područja ugroženih ebolom, uglavnom iz Nigerije. Ne može se još reći da se u Nigeriji ebola povukla, ali primjenjene su adekvatne mjere, spriječeno dalje širenje, a kod osoba koje su bile u kontaktu sa oboljelima poslije 21 dan, koliko traje inkubacija, nisu se pojavili simptomi bolesti - rekla je Grgićeva.

Svako ko dolazi iz ugroženih područja na ulasku u zemlju dužan je da prijavi da li ima neki od simptoma koji može da liči na ebolu, a nadzor na infektivnoj klinici traje 21 dan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.