REGION

Horor virus se približava: U Makedoniji umro Britanac sa simptomima ebole!

Do sada u Africi umrlo najmanje 3.860 ljudi od ove bolesti

(A. Vr.)

9.10.2014

Britanski državljanin za kojega se sumnja da je zaražen ebolom preminuo je danas u Makedoniji.

Preminuli pacijent je imao simptome poput onih koje imaju zaraženi ebolom, a još jedan britanski državaljanin je u bolnici.

Zdravstvene vlasti u Skoplju su večeras u povišenom stanju pripravnost, prenose agencije.

Policija i zdravstveni radnici u skafanderima blokirali su hotel "Super Osam" kod Stare Čaršije u kojemu je odsjeo Britanac.

Od izbijanja epidemije ebole, do sada je, većinom u Zapadnoj Africi, umrlo najmanje 3.860 ljudi, od kojih su više od 200 bili zdravstveni radnici.

Podsjetimo, u svijetu sve više raste zabrinutost zbog širenja epidemije ebole, koju stručnjaci uspoređuju s epidemijom AIDS-a, dok se u četvrtak u Madridu pogoršalo zdravstveno stanje medicinske sestre Terese Romero, prve osobe zaražene ebolom u Europi.

- To će biti duga borba, trideset godina radim u javnom zdravstvu, jedino što s ovim mogu usporediti je AIDS, rekao je Tom Frieden, direktor Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za okruglim stolom u Washingtonu.

Uzbunu je pokrenuo predsjednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma, koji je ocijenio da je za sada "međunarodni odgovor sporiji od ritma širenja bolesti".

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da bi sadašnja pomoć trebala biti 20 puta veća ako želimo iskorijeniti pošast koja je već odnijela 3.900 života.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde priznala je da treba ukloniti nedostatke u njezi ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.