REGION

Preminuli Britanac u Skoplju bio savjetnik makedonske Vlade

U karantinu među 27 osoba ima Britanaca, Holanđana, Albanaca, Njemaca i Turaka

Redakcija

10.10.2014

Britanski državljanin koji je jučer preminuo u Skoplju od simptoma sličnim eboli je Colin Jeffry (58), britanski biznismen koji je prije nekoliko godina bio prvi čovjek Vijeća za strane investicije u Makedoniji, dok je sada bio angažovan kao savjetnik makedonske Vlade, objavio je danas je internet portal telegraf.mk.

Makedonski "Telegraf" navodi da je to u telefonskom intervjuu potvrdio  Michael English, prijatelj preminulog Colina Jeffryja, koji se u ovom trenutku nalazi u karantinu u hotelu "Super 8" u Skoplju, u kome su obojica bili odsjeli od 2. oktobra.

ebola-makedonija-motel

Hotel "Super 8" u Skoplju

Britanski državljanin jučer je hitno prebačen na Infektivnu kliniku u Skoplju sa unutrašnjim krvarenjem i temperaturom od 37,4 i preminuo je nakon nešto više od sata, rekla je jučer na vanrednoj konfernciji za novinare predstavnica Ministarstva zdravlja Makedonije Jovanka Kostovska.

Prve pretpostavke zdravstvenih radnika u Makedoniji su da se ne radi o eboli prije svega zbog nešto niže telesne temperature koju je imao pacijent kada je primljen na Infektivnu kliniku, nego što je to uobičajeno kod zaraze ebolom.

Kako navodi portal Telegrafa English je naveo da se njegov prijatelj dva dana žalio da se ne osjeća dobro i da ima temperaturu mada nije htio da ode kod ljekara, ali da je "ludo" da se pomisli da je Colin Jeffry bio zaražen ebolom budući da je u Africi posljednji put boravio prije šest godina.

English je naveo i da "nije tačno da je njegov prijatelj bio alkoholičar".

"Tog jutra je rekao da mu je bolje, dogovorili smo se da ga čekam kod prijavnice hotela u 12 sati ali se on javio i rekao da se ne osjeća dobro i da mu se tresu ruke. Bio je zbunjen. Iz hotela su pozvali ambulantna kola", kazao je English.

English je naveo da se u hotelu "Super 8" u Skoplju u karantinu trenutno nalazi 27 ljudi među kojima ima Britanaca, Holanđana, Albanaca, Njemaca i Turaka, i da je svima rečeno da će u karantinu ostati još dva dana dok ne stignu rezultati ispitivanja koji treba da pokažu da li je Colin Jeffry preminuo od ebole.

Materijali preminulog pacijenta jutros su sa Infektivne klinike u Skoplju poslati u Njemačku na laboratorijsko ispitivanje, a prema najavi makedonskog Ministarstva zdravlja rezultati će biti poznati za 48 sati.

Osim gostiju i osoblja u hotelu "Super 8" koji su stavljeni u karantin, pod specijalnim nadzorom u Skoplju je još deset medicinskih radnika sa Infektivne klinike, odnosno svi oni koji su bili u kontaktu sa pacijentom kada je jučer izvršen ljekarski pregled.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.