REGION

Stravična tragedija u porodilištu: "Babice mi ubile bebu!"

Iako je bila devet mjeseci pod nadzorom

(N. K.)

11.10.2014

- Dvije babice su mi legle na stomak i pritiskale da bih se na silu porodila. Kada je izvučena, beba je imala hematome po glavi, plav vrat i modrice po tijelu. Ja sam bila polumrtva. Vikali su da me gube i dali mi kiseonik. Nekoliko puta sam gubila svijest. Bilo je stravično! - jecajući priča Tamara Stanković (21) iz sela Bovan kod Aleksinca, čija je beba umrla četrdeset minuta po rođenju.

Drama se odigrala 3. oktobra ujutro, nešto poslije četiri sata, na Ginekološko-akušerskoj klinici u Aleksincu.

- Prethodno su Tamaru 22 sata držali na indukciji. A onda su joj na silu probušili vodenjak. Izmrcvarili su i nju i bebu. Sat poslije porođaja su mi pokazali mrtvu bebu. Bio je dječak, težak 3,390 kilograma i dug 54 centimetra. Nisam mogao da gledam, ali su me natjerali! Insistirali su na tome jer je to, navodno, po zakonu - govori Nikola (26), dok čvrsto steže suprugu za ruku.

tamara-stankovic-porodilja-beba-umrla-babice-selo-bovan-aleksinac-1412981695-580013
Muž Nikola

Tamara je bila devet mjeseci pod nadzorom aleksinačkih doktora i doktora specijaliste iz niške poliklinike „Poligin“. Svi su tvrdili da se trudnoća normalno odvijala. Nesretni roditelji su i dalje u šoku. Baš kao i Tamarin otac Nenad Vasić (46) iz Aleksinca:

- Ovo je zločin! Ubistvo tek rođenog djeteta! Ako nisu bili spremni, zašto su počeli porođaj bez anesteziologa i pedijatra, koje su poslije hitno zvali da pomognu bebi. Kažu da im sala nije bila spremna da pribjegnu carskom rezu! Ko je za to odgovoran?! Prije mjesec dana umrla im je još jedna beba na porođaju iz Jošaničke Banje kod Sokobanje. Zašto ne šalju porodilje u Niš ili Beograd ako nemaju opremu i kadrove?!, piše Kurir.

Odmah nakon tragičnog događaja naređena je obdukcija bebe. Rezultati se još čekaju.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.