REGION

Putin u Srbiju stiže sa 150 ljudi u tri aviona

Ruski predsjednik započinje posjetu 16. oktobra

Redakcija

11.10.2014

Ruski predsjednik Vladimir Putin započinje svoju posjetu Srbiji, 16. oktobra, gdje će se susresti s Tomislavom Nikolićem, Aleksandrom Vučićem i ostalim srbijanskim zvaničnicima.

Putin će prisustvovati potpisivanju nekoliko značajnih sporazuma te će učestvovati na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda gdje će se obratiti prisutnima, javljaju beogradske "Večernje novosti".

- Glavno je da se osjeća pozitivno usmjerenje i podrška Srba. Srpski prijatelji očekuju i pozdravljaju posjetu Putina. Posjeta ima simboličan i pozitivan smisao i za Srbiju i za Rusiju i za Evropu - rekao je za "Novosti" ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Čepurin je rekao kako Putin nije imao nikakve posebne zahtjeve za dolazak u Beograd, a očekuje se da će glavna tema biti bilateralna saradnja, prvenstveno ekonomski odnosi.

Dodao je i da je Moskva zadovoljna izbalansiranim stavom Srbije oko ukrajinske krize, a naglasio je i da je razumljiva težnja Srbije za Evropskom unijom.

- Svijet se globalizira. Ovo nije izbor ili-ili, ako se priključiš EU bit ćeš protiv Rusije i obrnuto, ako sarađuješ s euroazijskom privrednom unijom, onda si protiv EU - rekao je ambasador i dodao kako su Srbija i Rusija zemlje sestre.

Putin bi trebao doći u pratnji delegacije od oko 150 ljudi, a u Srbiju će doći s tri aviona. Koliki je interes novinara za Putinovu posjetu Srbiji svjedoči i činjenica da samo iz Rusije dolazi njih 70-ak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.