REGION

Pogledajte snimak upada Žandarmerije u niški zatvor i gušenje pobune

Niško pravosuđe plaća odštetu prebijenim zatvorenicima od 134.500 eura

(Dž. Č.)

13.10.2014

General Bratislav Dikić komandovao je akcijom upada Žandarmerije u niški KPZ 2006, akcije zbog koje niško pravosuđe sada plaća odštetu prebijenim zatvorenicima od 134.500 eura.

"Blic" je prenio ekskluzivni video snimak upada Žandarmerije u niški KPZ 24. novembra 2006. godine.

Četa niške Žandarmerije upala je u KPZ kako bi ugušila pobunu zatvorenika. Tada je pukovnik Dikić, koji je komandovao niškim odredom, lično svojom rječju garantirao da nijedan zatvorenik neće dobiti batine.

- Ako odmah ne otvorite vrata, mi ćemo ih probiti, a poslije ćete loše da prođete. Ja vam garantujem, kao komandant Žandarmerije, da niko neće dobiti batine. Neće biti prisile - obraća se Dikić vođi pobunjenih zatvorenika.

Ipak, 38 zatvorenika je u akciji Žandaremije povrijeđeno i svima je ukazana ljekaraska pomoć u Kliničkom centru u Nišu.

U izvještaju o sproveđenju akcije gušenja pobune, Dikić međutim povrede zatvorenika pravda "guranjem, gaženjem i sukobima među samim zatvorenicima".

Od Dikićeve akcije, mjesec dana kasnije pokušao je da se "opere" tadašnji komandant Žandarmerije Borivoje Tešić, koji navodi da mu Dikić u prvom izvještaju o akciji nije naveo da su upotrebljena sredstva prinude.

Zbog nesprovođenja istrage o prebijanju zatvorenika, niško tužilaštvo i sud moraće da plate odštetu prebijenima od 134.500 evra. 

Na video snimku koji je po Dikićevom naređenju, snimio jedan od pripadnika odreda, ni u jednoj sekundi ne vidi se primjena sile nad zatvorenicima. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.