REGION

Najveća tajna SFRJ: Tito i Udba krili tijelo vanzemaljca?

Snimak obdukcije nepoznatok bića

M.KUNARAC

19.10.2014

Leteći tanjiri ne slijeću u Lajkovac, staro je pravilo među domaćim piscima naučne fantastike. Naravno, to ne znači da nas posjetioci s drugih planeta zaobilaze.

Zid ćutanja

Na primer, jedna svemirska letilica 1966. srušila se kod sela Otočec ob Krki u Sloveniji, tvrdi se u filmu u kojem je prikazana obdukcija vanzemaljaca u SFRJ. Fotografije i snimak autopsije "malog zelenog" uzburkali su internet prije tri godine, a bilo je važno pronaći odgovor na samo jedno pitanje - da li su autentični.

tito-2

Istina je negde tamo... Postoje mnoge tvrdnje da i nas nadleće NLO


- Letilica u obliku diska u novembru 1966. iznad sela Otočec ob Krki u Jugoslaviji izgubila je kontrolu, a zatim udarila u zemlju i eksplodirala. Iz olupina je izvučeno djelimično spaljeno tijelo vanzemaljca, koje je zatim prevezeno u Beograd, na VMA, gdje je urađena obdukcija. Autopsiju su radili hirurg Andrej Zoboli i patolozi Nikola Julić i Zoran Federić, a cijela procedura je snimljena. Fotografije autopsije sačuvao je nećak jednog od ljekara, pisalo je kraj fotografija kad su se pojavile na internetu 2011.

Na trominutnom snimku obdukcije čuje se samo buka kamere i vidi se kako ljekari detaljno ispituju sve dijelove tijela vanzemaljca.

Odmah su usljedile i druge priče - da je tijelo vanzemaljca vidio i lično Josip Broz Tito, kao i da je pripadnicima Udbe naredio da ni po koju cijenu ne dozvole da informacije o posjetiocu procure.

Ispovest autora

Istrage novinara na VMA i u tajnim službama pokazale su da ne postoje nikakva dokumenta o toj obdukciji, kao i da pomenuti ljekari nikada nisu tu radili, a vjerovatno ni postojali. Ispitujući porijeklo videa, umjesto Slovenca Andreja Zobola otkriven je Italijan Andre Zoboli, koji ima veoma zanimljivu priču o nastanku snimka.

tito-3

Zapis koji je izazvao pomamu... Muškarci u belim mantilima precizno seciraju svaki deo tela svemirca

- Kad sam 1999. čuo da je udruženje skeptika CICAP objavilo konkurs „Fotografisanje lažne aveti“, pomislio sam: „Konačno! Konačno postoji mogućnost da se snimi nešto što bi moglo da se predstavi kao istina“. Nisam imao mnogo vremena, ni veliki budžet, ali sam inspirisan radom Reja Santilija riješio da snimim autopsiju vanzemaljca - napisao je Zoboli u tekstu za magazin Nauka i paranormalno.

Opisao snimanje filma i pravljenje lutke vanzemaljca

- Da bih uštedio na vremenu, nisam pravio kompletno tijelo, već dijelove koje sam na kraju spajao. Pravio sam kalupe od gline, a onda u njih sipao lateks i lijepak kakav koriste obućari, pa dodavao sloj po sloj poliuretanske pjene. Kožu sam napravio od gume, a materijale poput uglja koristio sam za pravljenje rebara. Za oči sam koristio privjeske koje sam kupio preko jednog američkog horor magazina - opisao je Zoboli.

U čekaonici zubara

Prema riječima Zobolija, scenu seciranja vanzemaljca snimili su u čekaonici zubara, inače prijatelja koji im je pozajmio medicinsku opremu.

- Snimanje je trajalo pola dana, a ukupno smo zabilježili 40 minuta. To je bilo dovoljno da dobijemo tri minuta filma. Onda smo snimak prebacili u crno-bijelu tehniku i dodali mu zvučne efekte starinske kamere. Sve je trajalo dva mjeseca i koštalo je ukupno 350.000 lira (današnjih 180 evra) - napisao je Zoboli.

tito-4

Tim tekstom on je razriješio misteriju obdukcije vanzemaljca iz mesta Otočec. Naravno, i dalje ima onih koji čvrsto vjeruju u priču, a kažu da je ispovjest tvorca filma laž i da je naknadno smišljena kako bi se diskreditovao snimak.

tito-5

Hrvati tvrde da je bilo bliskih susreta
NLO nadletao Tita na Brionima

Navodni susret Tita s vanzemaljcem 1966. nije bio jedini, pisao je nedavno hrvatski portal 24 sata. Kako je objavljeno, 30. avgusta 1969. iznad pulskog aerodroma pojavio se NLO.

- Nedugo potom NLO se zaputio prema Brionima, gdje je zastao 500 metara iznad samog Josipa Broza Tita. On je naredio da se ne puca na letilicu, ali su "migovi" ipak to učinili. Bez uspjeha - naveo je hrvatski list. Naravno, ne postoje dokumenta ni o tom slučaju.


Udruženje skeptika
CICAP objavio film 2006. godine

Fotografije autopsije vanzemaljca na VMA uzburkale su internet prije tri godine. Ipak, italijanski Komitet za istraživanje i provjeru tvrdnji o paranormalnom (CICAP) taj snimak, film Andrea Zobolija, postavio je na Youtube još 2006. Međutim, uz njega je tada bilo upozorenje da je riječ o filmu iz 1999, pa on nije zaintrigirao. Tek kad je neko uzeo frejmove iz zapisa i postavio ih na internet, krenulo je širenje najnevjerovatnijih teorija.

Razotkrivena misterija
- Italijan Andre Zoboli 1999. snimio je film o obdukciji vanzemaljca
- glavnom ljekaru dao je ime koje liči na njegovo
- film se pojavio na internetu 2006. uz objašnjenje da je lažan
- 2011. neko je na internetu objavio dijelove filma tvrdeći da je riječ o pravoj autopsiji

Slučaj prekriven velom tajne
- u novembru 1966. kod mjesta Otočec ob Krki srušio se svemirski brod
- iz letilice je izvučeno tijelo vanzemaljca, koje je prevezeno u Beograd
- obdukcija je urađena na VMA, a izveli su je Andrej Zobol, Nikola Julić i Zoran Federić
- fotografije autopsije objavio je 1999. nećak Andreja Zobola jer više nije mogao da krije tajnu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.