REGION

Nakon Bandićevog hapšenja: Ujutro se očekuje nastavak pretresa stanova i poslovnih prostora

Velika akcija u Hrvatskoj

(A. Sm.)

19.10.2014

Policija je u nedjelju oko 17.20 sati uhapsila zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Među uhapšenima su i Petar Pripuz, suvlasnik CIOS-a kao i Slobodan Ljubičić Kikaš, predsjednik Uprave zagrebačkog Holdinga. Jutarnji.hr navodi da je u ovoj akciji, koja je trajala mjesecima, uhapšeno još 15 osoba, a jedan od osumnjičenika uhapšen je na granici sa Slovenijom. Među njima je i direktor Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) Ivan Tolić. ZET je, inače, jedna od podružnica Zagrebačkog holdinga.

Svi uhapšeni u ovoj akciji bi trebali biti dovedeni u prostorije PNUSKOK-a, gdje se nalaze improvizirane ćelije, prenosi Dnevnik.hr. Ovo je međufaza između istražnog zatvora, ukoliko USKOK to odredi i slobode. Milan Bandić je već bio u ovim prostorijama, a tu se inače uzimaju lični podaci i saznaje na koje krivično djelo se sumnja da je osumnjičeni počinio. Nakon toga Bandić je odvezen kako bi prisustvovao pretresu stana.

Svi uhapšeni, kojih je 18, će se ponovo vratiti u PNUSKOK gdje će provesti noć, no pitanje je samo koliko će trajati svi ti pretresi u poslovnim prostorijama i domovima osumnjičenih, javljaju hrvatski mediji.

Ujutru se očekuje nastavak pretresa, a možda bi se osumnjičeni i tokom dana mogli pojaviti u zdradi USKOK-a gdje bi ih glavni tužitelj trebao ispitati.

Pretres Bandićevog stana

U ovim trenucima Milan Bandić je u svom stanu gdje policija obavlja pretres. S njim je i njegov advokat Krešimir Krsnik. 

U stanu aktuelnog gradonačelnika Zagreba nalazi se pet istražitelja, fotograf i nekoliko tehničara, a na terenu su od 19.30 sati. Bandić bi u svakom trenutku mogao izaći s pretresa nakon čega će ga odvesti kod policijskog načelnika. 

bandicstanpolicija

Policija pred Bandićevim stanom u Bužanovoj ulici u Zagrebu (Damir Krajač/Cropix)

Istražitelji nastoje pronaći sve vezano za slučaj - ugovore, spise ako postoje, kompjuter, laptop... U garaži zgrade u Bužanovoj ulici parkiran je kombi kojim je dovezen Milan Bandić.

U isto vrijeme odvijao se pretres kuće Petra Pripuza, suvlasnika CIOS- na Pantovčaku, koji je završen. Pripuz je napustio prostorije svog doma u pratnji policije i istražitelja. Odveden u jedinicu za zadržavanje u PNUSKOK-u na zagrebačkim Oranicama.

kombi-bandic-708261s0

Zbog iznenadnih dešavanja i akcije hapšenja gradonačelnika u Gradskoj upravi se održao krizni sastanak. U Bandićevom odsustvu Grad bi trebala voditi njegova zamjenica Sandra Švaljek.

- Ne znamo oko čega je istraga, ko je uhapšen, mi smo se tu okupili kako bi vidjeli šta dalje. Sve službe će funkcionirati, Grad će i dalje normalno funkcionirati - kazala je Švaljek.

Milan Bandić, Slobodan Ljubičić Kikaš i Petar Pripuz ranije su dovedeni u centar PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama, odakle su se inspektori USKOK-a zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom uputili prema Bužanovoj ulici gdje je u toku pretres Bandićevog stana, navodi Jutarnji.hr.

Zagrebački advokat Krešimir Krsnik potvrdio je da on zastupa privedenog gradonačelnika.

- Da, ja sam njegov advokat, idem upravo njemu na "Oranice" - kazao je Krsnik.

Oranice su kolokvijalni naziv za sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali i mjesto gdje se osmnjičenici predaju pritvorskom načelniku. No, Krsnik tada nije mogao potvrditi je li Bandić i formalno uhapšen ili je kod policije na razgovoru.

Glasnogovornica Bandića, Martina Šušnjara, izjavila je kako nema informacije o eventualnom hapšenju Bandića, rekavši da je gradonačelnik danas popodne brao mahune u svom vrtu na Savici, navodi Dnevnik.hr.

Saopćenje USKOK-a i MUP-a

O hapšenju je, ne navodeći imena, na svojim stranicma saopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Navode kako je uhapšeno više osoba zbog sumnje u nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o.

Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o., koje su proveli Uprava policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno tužilaštvo RH i USKOK, uhapšeno je više osoba, navodi se u saopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

U odnosu na uhapšene osobe provest će se određene dokazne radnje, te će one u zakonskom roku biti privedene. U saopćenju se dalje navodi da će zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih krivičnih djela, zloupotrebe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem biti podnesena krivična prijava USKOK-u.
 

Sporni poslovi s otpadom

Prema pisanju hrvatskih medija povod hapšenju je ugovor sklopljen između Grada i firme "Cezar" u vlasništvu Petra Pripuza, vrijedan oko dva miliona KM (7,5 miliona kuna). Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša izdalo nalog Gradu da se glomazni otpad ukloni s ulica posao čišćenja ugovoren je s Pripuzovom firmom. Navodno je posrijedi čitav niz krivičnih djela. Radi se o prevarama i kupovini radnih mjesta, malverzacijama sa zemljištem i višestrukom zloupotrebom položaja i ovlasti koje se vežu uz Zagrebački holding.

Saradnici uhapšenih su u šoku i kažu da ništa nije ukazivalo da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi. Milan Bandić nije samo zagrebački gradonačelnik, nego i jedna od ključnih političkih osoba u Hrvatskoj, te je imao veliku podršku građana na posljednjim lokalnim izborma.

Danas su na Facobook profilu Milana Bandića postavljene fotografije na kojima se vidi da je svoje slobodno vrijeme provodio berući mahune.

facebookslika

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.