REGION

Danas se očekuje nastavak suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču

Pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe

(J. Be.)

20.10.2014


Suđenje nekadašnjim pripadnicima jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog saučesništva u ubistvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića nastavlja se u danas u Muenchenu pred Višim zemaljskim sudom čitanjem dokumenata odbrane.

Bivši direktor u naftnoj kompaniji Ina i prebjeg iz socijalističke Jugoslavije Đureković smaknut je udarcima sjekirom i sa nekoliko metaka iz pištolja 1983. u Wolfratshausenu, tridesetak kilometara od Muenchena. Ubijen je u improviziranoj štampariji smještenoj u garaži drugog hrvatskog emigranta, Krunoslava Pratesa, koji je istovremeno uređivao iseljenički list i informirao Udbu. Četvrtinu stoljeća nakon atentata Prates je osuđen na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu, a tokom suđenja su isplivala i imena "jugo špijuna" Perkovića i njegoog šefa Mustača, koji su zajedno u petak sjeli na optuženičku klupu.

Prvi dan suđenja protekao je u čitanju optužnica i čitanju dokumenata koje je odbrana Josipa Perkovića (69) dostavila sudu kao materijal koji bi mogao koristiti u daljoj odbrani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.