REGION

Snijeg u Hrvatskoj, Zagreb pod vodom

Uključen crveni alarm

(Mi.K.)

22.10.2014

Najavljivana hladna fronta zahvatila je veći dio unutrašnjosti Hrvatske, a u Gorskom kotaru pada i snijeg. U cijeloj Hrvatskoj je osjetan pad temperature, a oborine usporavaju promet.

Kako se i najavljivalo, Hrvatsku je u srijedu pogodilo jako nevrijeme praćeno pljuskovima i grmljavinom, piše RTL.

Crveni je alarm upaljen za Zagreb i širu okolinu, sjevernu Hrvatsku, Slavoniju i Baranju te sjeverno Primorje i Istru. Riječ je o upozorenju da je vrijeme izuzetno opasno.

Također se prognoziraju orkanski udari vjetra, koji bi na mahove mogao puhati brzinom od 120 kilometara na sat.

Kako piše Hidrometeorološki zavod, uz zahladnjenje temperatura će danju na kopnu biti uglavnom između 5 i 11, na Jadranu od 15 do 20 stepeni. Oborine će lokalno biti obilne, prvo na sjevernom Jadranu, Gorskom kotaru i Lici, te praćene olujnim udarima vjetra.

Sredinom dana i poslijepodne u većini krajeva očekuje se smirivanje i barem djelomično razvedravanje, a mjestimične kiše bit će još uglavnom na istoku i jugu zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, još prijepodne prolazno jak s olujnim udarima. Na Jadranu će umjereno do jako jugo okretati na jak do olujan jugozapadnjak, potom buru i sjeverac, a prema kraju dana će slabjeti.

Vatrogasci imali preko 150 intervencija u Zagrebu

Od početka jutrošnjeg nevremena zagrebačka Javna vatrogasna postrojba odradila je preko 150 tehničkih intervencija, uglavnom ispumpavanja vode, priopćio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Na čekanju je još oko 30 intervencija, koje se odrađuju prema prioritetima, s obzirom na to da je nevremenom praćenim snažnim pljuskovima s grmljavinom zahvaćeno cijelo područje Zagreba.

Na terenu su dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i dobrovoljna vatrogasna društva s preko 20 ekipa, stoji u priopćenju.

Ne krećite na put bez zimske opreme

U Gorskom kotaru mjestimično pada snijeg. Stoga HAK upozorava da se na put kroz gorska područja ne kreće bez zimske opreme.

U ostalom dijelu zemlje putevi su mokri i klizavi od kiše, povremeno duva i olujni vjetar. Zbog jakih pljuskova iz HAK-a vozače pozivaju na dodatan oprez zbog veće količine vode koja se mjestimično zadržava na putu. Osim odrona zemlje i kamenja, na putevima može biti i granja te srušenih stabala, zbog jakog vjetra.

Na Sljemenskoj cesti u Zagrebu zbog pada stabla na cestu obustavljen je promet od Hunjke do Snježne kraljice.

Stabilnije vrijeme za vikend

U četvrtak i petak u kopnenom području pretežno, a na Jadranu promjenjivo oblačno. Povremeno kiša i kratkotrajni pljuskovi očekuju se uglavnom u unutrašnjosti i ponegdje na sjevernom dijelu Jadrana. Bit će vjetrovito. Duvat će većinom umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka bura, sjeverac i sjeverozapadnjak.

U subotu djelomice, na Jadranu pretežno sunčano, a i vjetar će slabjeti. U kopnenom području hladnije od prosjeka, a na Jadranu u skladu s višegodišnjim prosjekom. Vrijeme će se stabilizirati za vikend. Što znači da smo ušli u pravu, hladnu jesen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.