REGION

Rama: Merkel pomogla da se Vučić i ja dogovorimo

Njemačka kancelarka pomirila premijere

(Mi.K.)

22.10.2014

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je situacija poslije utakmice Srbija-Albanija razriješena zahvaljujući njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i da poslije toga on i srpski premijer Aleksandar Vučić nisu imali teškoće da se dogovore o novom datumu njegove posjete Beogradu.

Rama je primijetio da se Evropska unija dan poslije događaja na beogradskom stadionu ograničila na jedno, kako je rekao, "nesrećno objašnjenje", a da su za to vrijeme Berlin i Merkelova pomagali da se "nađe izlaz iz debakla".

"Bez te pomoći ne bismo uspjeli. Kratko poslije toga, Vučić i ja nismo imali više teškoće da se sporazumijemo o novom datumu (posjete)", rekao je Rama, prenosi "Analitika".

Odgovarajući na pitanje o tome koliko su stabilni odnosi na zapadnom Balkanu, ako je već jedan ispad na utakmici dovoljan da se izazove kriza, Rama je rekao da se onaj "ko poznaje užasni teret naše historije" ne čudi tome da jedna jednostavna fudbalska igra može da probudi tako jake emocije i strasti.

"Mir, koji se dugo vremena smatrao nezamislivim, a koji smo ipak postigli, nije došao zato što smo mi iznenada svi postali anđeli, već zato što mi, svi narodi Balkana bez izuzetka, želimo Evropu budućnosti, a ne Balkan prošlosti", rekao je Rama.

On je ocijenio da je Balkan danas, možda, najevropskiji region Evrope i da je na Balkanu ujedinjena Evropa simbol nade, a ne straha.

On je posebno naglasio da su, ipak, "zahvaljujući procesu koji je započeo u Berlinu", on i Vučić mogli da se dogovore da do toga dođe da gledaju naprijed, bez obzira na to što događaje sa stadiona u Beogradu različito vrednuju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.