Marković: Regrutovanje boraca iz regiona za IS može stvoriti ozbiljne probleme na Balkanu

Crna Gora poziva na "blagovremeno reagovanje"

(Mi.K.)
22.10.2014 19:05

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković izjavio je da bi regrutovanje stranih boraca u Islamsku državu moglo stvoriti "ozbiljne probleme balkanskom regionu" te da Crna Gora poziva na "blagovremeno reagovanje", prenose crnogorski mediji.

- Znamo da je više naših građana sudjelovalo u nekoliko grupa koje djeluju u sukobima na Bliskom Istoku, ali je njihov broj za sada mali. Ako govorimo o regiji u cjelini taj broj je mnogo veći i mogao bi prouzrokovati ozbiljne probleme na cijelom Balkanu – rekao je  Marković u intervjuu kojeg je prenio Vladin Biro za odnose s javnošću.

Potpredsjednik Vlade ističe da je sada veoma važno brzo reagirati kako bi se takve pojave suzbile.

- Neke zemlje u regionu su pokrenule korake za promjenu Krivičnog zakona, mi smo to učinili odmah nakon rezolucije UN-a protiv Islamske države. Upravo ovih dana vodimo javnu diskusiju o izmjenama i dopunama zakona kojim se kažnjavaju ne samo oni koji se bore sa druge strane granice, nego i oni koji to organiziraju – rekao je Marković, navodeći da je zakonodavstvo samo jedan od brojnih aspekata tog problema.

Stvaranje Islamskog kalifata na Bliskom Istoku, kako je rekao,  "jedna je od najozbiljnijih prijetnji ne samo za Evropu, nego i za cijeli demokratski svijet", dodajući da odgovor na ovu ozbiljnu opasnost  "ne može biti samo vojnog tipa".

Prema mišljenju crnogorskog potpredsjednika Vlade potrebna je "ozbiljnija i sofisticiranija akcija koja bi uključila i političku, socijalnu i ekonomsku sferu".

- Međunarodna zajednica mora preduzeti sve napore kako bi pronašla pravi odgovor, koristeći mudrost. Moramo biti inteligentniji od ekstremista, a ne samo jači sa vojne tačke gledišta – rekao je Marković .

 

NA VRH