REGION

Korišteni ometači: Policija nebo nad stadionom Partizana branila od dronova!

Pod opsadom u Beogradu

(N. K.)

24.10.2014

Utakmica Partizan - Bešiktaš imala je burnu uvertiru jer je MUP Srbije tražio elektronske ometače dronova kako se ne bi ponovio incident od prije deset dana, javljaju srbijanski mediji.

Srbijanske sigurnosne službe razmatrale su nekoliko tehničkih mogućnosti za sprječavanje lansiranja letjelice kakva je izazvala prekid utakmice Srbija - Albanija 14. oktobra.

- Prva opcija bila je da se na stadionu instaliraju "jammer" aparati koji bi blokirali let drona. Problem je to što bi oni blokirali i rad cjelokupne mobilne telefonije, pa bi svi u dometu rada ometača ostali bez signala. Drugo, aparat ima pokrivenost do 50 metara, što znači da bi za stadion trebalo desetak takvih aparata, koliko policija nema - kaže za "Kurir" izvor iz sigurnosnih službi.

Policija je jučer stupila u kontakt i s Vojskom Srbije, koja također ima aparat za ometanje drona.

- U primjeni tog aparata postoji problem. On ometa rad TETRA sistema, odnosno policijske radio-veze. Ako u Vojsci do utakmice uređaj ne bude prilagođen tako da ne utiče na rad radio-veze, on će biti korišten za slučaj da se ponovi incident - kaže sagovornik. "Kurira"

Utakmica Partizan - Bešiktaš procijenjena je kao visokorizična i na njenom osiguranju je bilo angažovano 3.500 policajaca.

Podsjetimo, navijačka grupa "Carsi Besiktas“ je na gostovanju košarkaša Zvezde u Istanbulu 2008. istakla parolu: „Kosovo je Albanija“, a četiri godine kasnije na meču protiv Partizana gosti su pozdravljeni transparentom: „Dobro došli u pakao“ i mahanjem zastave države Kosovo.

Proteklih dana na društvenim mrežama i u turskim medijima najavljivan je dolazak oko 1.500 pristalica Bešiktaša iz Turske, s Kosova i iz BiH. Turska strana je nekoliko dana prije meča apelovala na UEFA-u da obrati pažnju na utakmicu Partizan - Bešiktaš, a list "Hurriyet" je objavio upozorenje s naslovom "Bešiktaš 23. oktobra u kritičnoj zoni".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.