Osvanuli grafiti usmjereni protiv Parade ponosa

Na više lokacija u crnogorskoj prijestolnici

Fena

Grafiti sadržaja "Svi na ulice 2.11.", usmjereni protiv Parade ponosa zakazane za 2. novembra u Podgorici, osvanuli su na više lokacija u crnogorskoj prijestolnici, prenosi Tanjug pisanje lista "Dan".

Iako se špekuliralo da iza grafita stoji navijačka grupa "Varvari", njihovi predstavnici to nisu potvrdili, ali navode da i oni, kao i svi građani koji su protiv homoseksualizma, podržavaju ovakve grafite.

Mitropolija crnogorsko-primorska, navodi podgorički dnevnik, najavila je da će sutra organizirati Petkovdansku litiju za "ljudski obraz, svetinju braka i rađanje djece".

Iz Uprave policije je saopćeno da imaju informacije da su na nekoliko mjesta u gradu postavljeni plakati negativnog sadržaja, usmjereni protiv LGBT populacije i protiv održavanja Pridea, drugog po redu u Podgorici.

"Plakati su uklonjeni, a u vezi s tim službenici Centra sigurnosti Podgorica poduzimaju neophodne mjere i radnje u cilju identificiranja počinilaca", navodi policija.

Dodaje se da je rešenjem direktora Uprave policije formiran operativni štab koji će raditi na sprovodjenju i praćenju planskih mera i aktivnosti u cilju bezbednog odvijanja skupa u organizaciji LGBT populacije.

- Pripadnici Uprave policije pripremaju i vrše svakodnevne sigurnosne procjene kako bi se osigurali neophodni preduvjeti da se najavljena parada održi u stabilnom i sigurnom ambijentu - naveli su iz Uprave.

Član navijačke grupe "Varvari" Dijana Drobnjak u izjavi za "Dan" navodi da podržava sadržaj grafita.

- Iza grafita ne stoje samo Varvari, već svi građani Podgorice koji su protiv promocije homoseksualizma, patriote i oni koji su protiv rušenja tradicionalnih vrijednosti. Uvijek smo se izjašnjavali protiv promocije homoseksualizma. To činimo sada, a tako će biti i ubuduće - poručila je Drobnjak.

Predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije "Queer Montenegro" Danijel Kalezić kaže da nije upoznat tko stoji iza grafita i smatra da će situacija na ulicama prijestolnice biti dosta mirnija u odnosu na prošlogodišnju paradu, koja je 20. oktobra protekla u znaku neviđenih policijskih mjera i žestokih sukoba policije s protivnicima Pridea.

- Očekujemo da će tužiteljstvo odreagirati oštrijim sankcijama prema svakome ko pokuša remetiti javni red i mir - poručio je Kalezić.

 

NA VRH

Podijeli članak na