Nikolić ne ide u Belgiju zbog obilježja Kosova

Predsjednik Srbije otkazao učešće na obilježavanju stote godišnjice Prvog svjetskog rata

Onasa
27.10.2014 18:41

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je sutrašnje učešće na obilježavanju stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata u Belgiji, zato što će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na svečanosti biti istaknuti simboli Kosova.

"Iako je bilo u planu da predsjednik Republike učestvuje na tom skupu i oda poštu vojnicima zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, predsjednik neće otputovati u Belgiju. Razlog je obavještenje koje je dobijeno od organizatora da će na svečanosti biti istaknuti simboli Republike Kosovo", piše u tom saopštenju.

Podsjeća se da je Nikolić prisustvovao obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata u Liegeu 4. avgusta gdje su bila istaknuta "obilježja svih pobjednica u Prvom svjetskom ratu, a nisu bila obilježja Republike Kosovo".

"Štaviše, ta manjina nije imala ulogu u Prvom svjetskom ratu, koja bi je svrstala u red pobjednika i izjednačila njen tretman sa Srbijom. Isticanje obilježja Republike Kosovo je za Srbiju neprihvatljivo, te predsjednik ne može da učestvuje u sutrašnjoj ceremoniji", navodi se u saopštenju.

NA VRH