REGION

Nikolić ne ide u Belgiju zbog obilježja Kosova

Predsjednik Srbije otkazao učešće na obilježavanju stote godišnjice Prvog svjetskog rata

Onasa

27.10.2014

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je sutrašnje učešće na obilježavanju stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata u Belgiji, zato što će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na svečanosti biti istaknuti simboli Kosova.

"Iako je bilo u planu da predsjednik Republike učestvuje na tom skupu i oda poštu vojnicima zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, predsjednik neće otputovati u Belgiju. Razlog je obavještenje koje je dobijeno od organizatora da će na svečanosti biti istaknuti simboli Republike Kosovo", piše u tom saopštenju.

Podsjeća se da je Nikolić prisustvovao obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata u Liegeu 4. avgusta gdje su bila istaknuta "obilježja svih pobjednica u Prvom svjetskom ratu, a nisu bila obilježja Republike Kosovo".

"Štaviše, ta manjina nije imala ulogu u Prvom svjetskom ratu, koja bi je svrstala u red pobjednika i izjednačila njen tretman sa Srbijom. Isticanje obilježja Republike Kosovo je za Srbiju neprihvatljivo, te predsjednik ne može da učestvuje u sutrašnjoj ceremoniji", navodi se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.