REGION

Komšije branitelja koji se zapalio: "Strašno! Imao je PTSP, ali o demonstracijama nije pričao..."

Spašen zahvaljujući brzoj reakciji njegovih saboraca-demonstranata

Redakcija

28.10.2014

Stravičan pokušaj samoubistva Damira Čakanića (50) samozapaljenjem ispred zgrade Ministarstva branitelja u večernjim satima ponedjeljka uz povike: „Sve za Hrvatsku, drž'te se!“ zaprepastio je apsolutno sve.

Nesretni branitelj spašen je zahvaljujući brzoj reakciji njegovih saboraca-demonstranata koji su mu nesebično pomogli, ali ipak, opečeno mu je 40 posto tjelesne površine, pretežito gornjeg dijela tijela. Iako ga je ekipa ljekara Klinike za traumatologiju izvukla iz "ralja smrti", pred Čakanićem je dugotrajan, mučan oporavak.

Tačan okidač koji je Čakanića natjerao da se na mjesto demonstracija doveze taksijem, pozdravi kolege i počne se polijevati benzinom iz plastične flaše kako bi se potom zapalio, i dalje je upitan. Ali njegovi saborci špekuliraju da razlog oduzimanja života treba potražiti u smanjenju braniteljskih prava, piše jutarnji.hr.

Naime, Čakanić je svoj doprinos u ratnom vihoru dao punih 560 dana (135 dana u MORH-u i 425 dana u MUP-u) i bio je pripadnik 150. brigade. Ne bi li barem nekako pokušao poboljšati svoj status u društvu, prošle godine kandidirao se za izbor članova Vijeća Mjesnog Odbora Sveti Duh, tačnije na listi Večeslava Kučana.

Ono što svi, koji su ga poznavali, tvrde u jedan glas, Čakanić je bolovao od teškog oblika PTSP-a, na demonstracijama nije bio i niko nije znao za njegovu suicidnu namjeru.

Potvrdili su to Jutarnjem listu i Čakanićeve komšije koji su ga posljednji put, nasmijanog, veselog i izrazito pričljivog, za razliku od inače, vidjeli za vikend.

- Damir se nije odvajao od motorića. Stalno ga je vozio. Inače uvijek projuri, pozdravi i uđe u kuću. Ali u subotu navečer se raspričao o svemu, ali ni u jednom trenutku nije spomenuo branitelje, demonstracije. Ne možemo vjerovati da je bio kadar zapaliti se za domovinu. Strašno. O čemu smo pričali? Pričao je uglavnom on o podstanarima koje je imao u toj kući. Neko je nekome ukrao televizor. Pa je prigovarao da mora svom psu, koji je dobar kako beba, stavljati brnjicu dok drugi to ne poštuju. Bio je začuđujuće veseo. Ta kuća u kojoj živi je od njegovog pokojnog oca. Majka mu je u staračkom domu. Imao je neku partnericu. Mislim da s njom ima kćer. Sad u kući živi neka druga žena. Možda je podstanarka, a možda ljubav. Dok ga nema u kući, galami kroz prozor. Diskutuje i svađa se sama sa sobom, ali kad čuje njegov motorić da ulazi u ulicu, procvate i buka nestane - priča jedan od prvih Čakanićevih komšinica dodajući kako Damir još jedino ima brata, ali on živi u okolini Zagreba sa svojom porodicom.

Osim Damira, srećom lakše povrede zadobio je i 43-godišnji Našičanin Damir V., sudionik braniteljskih demonstracija koji je svom sedam godina starijem imenjaku prvi pritekao u pomoć. Policija nakon provedenog uviđaja slučaj vodi kao pokušaj samoubistva, ali nije isključeno da bi nesretni 50-godišnjak, kada se oporavi, mogao i kazneno odgovarati za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.