REGION

Milanović pozvao branioce da prekinu protest i razgovaraju

Hrvatski premijer se obratio javnosti

Onasa

28.10.2014

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je večeras kako ne postoje povodi i razlozi za proteste hrvatskih branioca, te da neće postojati dok Hrvatsku vodi njegova vlada, pozvavši branioce da prekinu protest i o svojim problemima razgovaraju u institucijama države, a ne na ulici.

"Povodi i razlozi za protest pred Ministarstvom odbrane nikad nisu postojali, ne postoje danas, i neće postojati dok Hrvatsku vodi moja Vlada. Premda ne sumnjam u iskrenost većine branioca koji protestvuju, pozivam ih da se vrate svojim porodicama i ne ugrožavaju dodatno svoje zdravlje", istaknuo je Milanović u obraćanju javnosti.

Naglasio je da je Vlada otvorena za razgovor s braniocima o svim njihovim problemima, "ali ne na ulici, nego u institucijama države za koju su se borili".

Poručio je kako ne može pristati na ultimativne zahtjeve branioca za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovih najbližih suradnika

Naglasio je kako njegova vlada ni na koji način, "nijednom mišlju, riječju, djelom ili propustom", nije dovela u pitanje ljudsko dostojanstvo hrvatskih branioca i neprolaznu važnost Domovinskog rata u kome su odbranjene najviše vrijednosti naše nacije i našega društva.

Ustvrdio je kako Vlada kojoj je na čelu nije braniocima oduzela ni umanjila ni jedno zakonsko pravo koje imaju, te da unatoč teškoj ekonomskoj situaciji nikad nije razmišljala o proračunskim uštedama na račun materijalnih prava branilaca, posebno ratnih invalida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.