REGION

Koristeći tuđe lične podatke kupovao mobitele i zaradio 60.000 kuna

Sklapao ugovore s telekomunikacijskim firmama

(Mi.K.)

29.10.2014

Primorsko-goranska policija uhapsila je 42-godišnjaka zbog sumnje da je zaradio najmanje 60 hiljada kuna, zloupotrebljavajući tuđe lične podatke, jer je sklapao ugovore s telekomunikacijskim firmama i kupovao mobitele, a računi su na naplatu dolazili osobama koje o tome nisu ništa znale, piše Index.

Za sad je utvrđeno da je tako prevario 28 osoba, ali se pretpostavlja da je broj njegovih "žrtava" znatno veći, izvijestila je policija.

Uhapšeni 42-godišnjak je od decembra prošle godine tuđe lične podatke pronalazio na internetu, ispunjavao obrasce T-coma i drugih operatera i tako sklapao ugovore, kupujući mobitele pod tuđim imenima. Osim privatnih osoba navodno je koristio i podatke nekoliko firmi.

Načelnik primorsko-goranske kriminalističke policije Željko Kruneš pozvao je oštećene građane da se jave policiji kako bi se utvrdila ukupna šteta. Za sad se zna da je 42-godišnjak na ovaj način nezakonito stekao 60.000 kuna, dok su građani, kojima su zloupotrebljeni lični podaci, oštećeni za oko 45.000 kuna.

Nakon što je uhapšen ovaj 42-godišnjak je prijavljen zbog računalne prevare i zloupotrebe tuđih podataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.