REGION

Tužiteljica Eulexa: Život mi je u opasnosti!

Nakon što je otkrivena velika korupcionaška afera

(A. Vr.)

29.10.2014

Tužiteljica Eulexa Marija Bamije (Maria Bamieh), koja je suspendovana pošto je u prištinskoj štampi iznijela tvrdnje o korupciji u toj evropskoj misiji na Kosovu, izjavila je da je sada njen život u opasnosti.

U intervju za prištinski dnevnik "Ekspres", britanska tužiteljica je rekla da je ugrožena i od Eulexa i od kriminalaca koje je poslala u zatvor, javlja Tanjug.

"Rekli su mi da sam u opasnosti. Rečeno mi da N. C. (čije je ime poznato redakciji) može da dođe do mene jer ja dajem neke podatke. On je jedan hladnokrvni ubica. Ugrožena sam i od Eulexa, oni me napadaju. Mogu biti u opasnosti od nekoliko kriminalaca koji sada slave", rekla je Bamije za "Ekspres".

Ona je istakla da sve to govori da bi odbranila svoju reputaciju, a ako Eulex odluči da je uhapsi, to će morati da uradi javno, prenosi "Ekspres".

"Svaki kriminalac slavi na Kosovu... dvoje milionera privatizacije koji su bili mnogo zabrinuti, slave. Biće slavlja zato što ja nisam više na poslu. Bavila sam se slučajevima korupcije, uključujući i pitanje vozačkih dozvola, potom slučaj Ahmeta Šalje kojeg sam poslala u zatvor i ja sam sigurna da će oni da slave", rekla je tužiteljica Bamije.

Prištinski dnevnik "Koha ditore“, u nastavku priče o sumnji na korupciju u Eulexu, piše da je glavna tužiteljica Misije Eulexa na Kosovu Jaroslava Novotna blokirala istragu protiv sudije Frančeska Florija, uprkos tome što je imala dokaze o njegovoj umiješanosti u korupciju.

List navodi da je jednom oficiru Eulexa, koji je insistirao na istrazi, šef Misije EU na Kosovu Bernd Borhard naredio da je obustavi, a dan kasnije je pokrenuta istraga protiv britanske tužiteljice Marije Bamije koja je obezbijedila dokaze o korupciji.

Naime, na pismo koje je Novotna dobila od jednog kosovskog građanina, (ime poznato redakciji Koha ditore), a u kojem se navodi da je Flori uzeo mito od 370 hiljade eura od Nusreta Cene, ona je odgovorila tvrdnjom da su pripadnici Eulexa izuzeti od krivičnog gonjenja.

Koha, međutim, u današnjem izdanju donosi zvanična dokumenta koja dokazuju navode iz tekstova objavljenih prethodnih dana, ali i pismo od 16. marta 2012. kojim je Novotna odgovorila na dopis kosovskog građanina koji je pisao o korupciji.

Većina dokaza, međutim, koje je Novotna imala bila je dovoljna da se inicira istraga, a dokaze joj je predala upravo tužiteljici Marija Bamije, koja je zatim suspendovana s obrazloženjem da je sarađivala s dnevnikom "Koha ditore“, iako do tada uopšte nije kontaktirala s tim listom, navodi se u današnjem tekstu.

Na opasku da Flori uživa imunitet od krivičnog gonjenja, Bamije je ranije prištinskom listu rekla da Novotna "odlično zna da nema imunitet kada su u pitanju kriminalne radnje, te konstatuje da "ona samo brani svog prijatelja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.