CRNA GORA Trećinu ICT sektora čine žene

Na konferenciji Informaciono društvo i rodna ravnopravnost

(M.KUNARAC)

U Crnoj Gori jedna trećina žena radi u oblasti informaciono-komuninikacionih tehnologija (ICT), a da bi taj broj bio veći, potrebna je edukacija u osnovnoj školi, saopćeno je danas na konferenciji Informaciono društvo i rodna ravnopravnost, piše Pobjeda.

Dekanica na Fakultetu za informacione sisteme i tehnologije na Univerzitetu Donja Gorica Milica Vukotić kazala je da je od sedam miliona zaposlenih u oblasti ICT-a u državama Evropske unije, 30 posto žena.

“U Google-u i Facebook-u, kao vodećim IT kompanijama, zaposleno je 70 posto muškaraca, odnosno 30 odsto žena”, precizirala je ona.

Vukotić je rekla da je, u Crnoj Gori, u oblasti kompjuterskog programiranja i informacionih usluga, zaposleno oko 33 posto žena, navodeći da je situacija slična kao u razvijenim državama Evrope.

“Prošle školske godine, tri fakulteta, sa tri Univeriteta u Crnoj Gori koja se bave informacionim tehnologijama, upisala su 872 studenta, od kojih su 153 žene i 719 muškaraca”, kazala je ona.

Vukotić smatra da muškarci nisu glavni “krivci” za položaj žena, već, kako je navela, same žene, “koje prohvataju da one nisu stvorene za tehničke nauke i da ne bi trebalo da se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama”.

“Smatram da bi trebalo promovisati ICT među ženama, šanse koje nudi ICT i uticati na to da žene promijene sliku o sebi”, navela je ona, dodajući da bi sa edukacijom trebalo početi u osnovnoj školi.

Generalni direktor Direktorata u Ministarstvu za inforamciono društvo i telekomunikacije Radule Novović rekao je da je pitanje rodne ravnopravnosti, u informaciono-komunikacionim tehnologijama, neodvoljivo od šireg pitanja digitalnog jaza.

“Digitalni jaz se odnosi na nejednaku raspodjelu koristi od savremenih tehnologija i interneta unutar država, regija, sektora i društveno ekonomskih grupa i predstavlja zadatak pred kojim se nalaze, kako države u razvoju, tako i marginalizovane grupe u razvijenim zemljama”, objasnio je on.

Novović je kazao da su savremene tehnologije alat za prevazilaženje rodnog i digitalnog jaza.

“Način na koji ih koristimo i distribuiramo, pravi razlike. Iz tog razloga neophodno je da ukažemo da nova znanja, edukaciju u pravcu inoviranja načina na koje koristimo ICT alate, kao i na način na koji raspodjeljujemo te koristi”, naveo je on.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak kazala je da je Crna Gora, prema indeksu razvoja Svjetskog ekonomskog foruma, na 74. mjestu, pojašnjavajući da indeks razvoja prema rodu pokazuje koliko se u državi poštuju ženska prava.

“Crna Gora je na 74. mjestu od 142 države, i u pojedinim oblastima zauzima sljedeće pozicije-po indeksu političkih prava je na 104. mjestu, prema učestvovanju u ekonomiji na 79, prema stepenu obrazovanja na 56, i u smislu očekivanog životnog vijeka i zdravstvenog stanja na 129. mjestu”, navela je Drobnjak.

Prema njenim riječima, te pozicije pokazuju koliko Crna Gora mora da radi da bi unaprijedila položaj žena u društvu, dok prema riječima načelnice Odsjeka za informacione tehnologije Uprave za inspekcijske poslove Vanje Grgurović oko 35 odsto žena u Crnoj Gori nikad nisu uključile računar.

NA VRH

Podijeli članak na