REGION

Albanski premijer Edi Rama danas u Beogradu

Prva službena posjeta nekog albanskog državnika na najvišoj razini nakon 68 godina

Fena

10.11.2014

Danas će u Beograd doputovati albanski premijer Edi Rama, što je prva službena posjeta nekog albanskog državnika na najvišoj razini nakon 68 godina, od susreta nekadašnjeg albanskog šefa države Evera Hoxe i Josipa Broza Tita u julu 1946.
   
Dolazak Rame, prethodno planiran za 22. oktobra, odložen je zbog incidenta na nogometnoj utakmici Srbija-Albanija za Euro 2016. u Beogradu 14. oktobra kad je na stadion uz pomoć bespilotne letjelice unijeta zastava tzv. Velike Albanije, što je ishodilo prekid dvoboja dviju reprezentacija.
   
Uslijedile su ozbiljne tenzije u kojima je posjeta albanskog premijera Edija Rame Beogradu, zakazana za 22. oktobar, odložen je za 10. novembar.
   
U međuvremenu se dvojica premijera nisu uspjela u telefonskom razgovoru usuglasiti o incidentu zbog kojeg je prekinuta utakmica nogometnih reprezentacija Srbije i Albanije, ali su u zajedničkom saopćenju ocijenili da su incidenti na tom meču “po svojoj suštini bili veoma nesretni”, istaknuvši spremnost da okrenu “novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije.
   
Premijeri Srbije i Albanije naglasili su da je “neophodno nastaviti dijalog i proces započet u Berlinu 28. oktobra”, tokom konferencije o zapadnom Balkanu, uz ocjenu da će taj dijalog “omogućiti poboljšanje odnosa dviju zemalja, regije ali i cijele Europe”.
 
Vučić i Rama sastat će se danas u 11 sati, a sudeći prema jučerašnjem saopćenju iz ureda srbijanskog premijera, taj susret trajat će samo 20 minuta.
   
Potom će uslijediti susreti dviju državnih izaslanstava i potpisivanje sporazuma, a potom i zajednička  konferencija za medije dvojice premijera.
   
Albanski i kosovski mediji tvrde da će Rama posjetiti i većinsku albansku zajednicu na jugu Sbije, u tzv. Preševskoj dolini, ali u Beogradu još nema službenih potvrda tog posjeta.
   
Neizvjesno je i da li će se tokom boravka u Beogradu albanski premijer sastati s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.