REGION

Aleksandar Vučić: Rama je zloupotrijebio gostoprimstvo

"Niko neće ponižavati Srbiju u Beogradu"

Onasa

10.11.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je posjeta albanskog premijera Edija Rame važna ne samo za Srbiju i Albaniju, već za cijeli region i da je ponosan što se otvara nova stranica u odnosima dviju država, ali je izrazio nezadovoljstvo zbog, kako je rekao, provokacije Rame i njegovim pominjanjem da je Kosovo nezavisna država.

"Želim da se zahvalim Rami što je prihvatio poziv i došao u Beograd. Ova posjeta obiljeležava novi početak onoga za šta se nadam da će biti pragmatičan odnos Srbije i Albanije, fokusiran na napredak naših međusobnih političkih odnosa i odnosa u cijelom regionu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

"Moram da kažem da naši razgovori, posebno u četiri oka, nisu bili nimalo laki, ali sam uvjeren da probleme možemo da rješavamo i da ne postoji nijedan drugi način da se to uradi osim razgovorom", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da je dogovoreno potpisivanje nekoliko sporazuma koji se tiču mladih, kao i da već u toku dana vlade dviju zemalja počnu razgovore o sporazumu koji bi omogućio da građani sa ličnim kartama mogu ulaziti na teritoriju dviju zemalja.

"Mi želimo da naši investitori posjećuju Albaniju ne samo u oblasti energetike, i da povećamo našu trgovinsku razmjenu koja je na nivou od 100 miliona eura, da naše manjine budu most saradnje i da zajednički izađemo pred EU sa važnim infrastrukturnim projektima", rekao je Vučić i podsjetio na Berlinski sastanak i prijedlog železnice Beograd -Podgorica - Skadar - Tirana.

Poslije obraćanje Rame novinarima, Vučić je rekao da nije očekivao provokaciju albanskog premijera i pominjanje Kosova i Metohije.

"Ne znam kakve veze ima Kosovo sa Albanijom. Niko neće ponižavati Srbiju u Beogradu i žao mi je što je Rama iskoristio priliku da govori o temi o kojoj nismo razgovarali", rekao je Vučić.
Kosovo je dio Srbije, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o incidentu na fudbalskoj utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije.

Ta akcija sa velikom letjelicom vam je bila dobro organizovana, nimalo slučajna, organizatori su stigli nekolio dana ranije i biće gonjeni od državnih organa za delo koje su počinili, rekao je on.

Vučić je istakao da, bez obzira na različita mišljenja, Srbija smatra da su Kosovo i Metohija njen sastavni dio i ponovio da mu je žao što je Rama iskoristio gostoprimistvo za takvu provokaciju.

On je dodao da nema nikakav problem da na svakom mjestu kaže ono što misli i da će biti gost koji ne provocira, ali će doći sa istim porukama da je Kosovo dio Srbije i da je UEFA dobro razumjela šta se desilo na stadionu Partizana.

Srbija će raditi na unaprjeđenju odnosa između dviju zemalja i učiniće sve da unaprijedi nivo ekonomke i političke saradnje i da potpišemo važne sporazume, rekao je Vučić.(

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.