REGION

Bamieh: Informacije godinama curile iz Eulexa

Suspendirana tužiteljica

Autor:Fena

12.11.2014

Suspendirana tužiteljica Eulexa Maria Bamieh izjavila je da je još 2012. počela sumnjati da se u Eulexu događaju stvari koje su ukazivale na korupciju.

Tužiteljica Bamieh je istakla da, iako je o svemu obavijestila službeni Bruxelles, istraga nije pokrenuta, već je naprotiv, urađeno sve da se ne istraže njezine tvrdnje.

"Žalila sam se Bruxellesu, ali su me oni ignorisali. Oficir ureda civilnog zapovjednika u Bruxellesu 2012. godine bio je šef osoblja i on je bio upoznat s mojim saznanjima o korupciji, ali nije učinio ništa", rekla je Bamieh u intervjuu za RTK2, prenio je Tanjug.

Iako su svakodnevno iz misije Eulexa curile povjerljive informacije, britanska tužiteljica smatra da je nepravedno dovedena u vezu s tim, jer ona nije odavala povjerljive informacije, a javnosti se obratila kako bi sebe obranila od tih navoda.

"Ja sam suspendirana bez ijedne činjenice da sam odala bilo kakvu informaciju. Moj šef je imao pristup povjerljivim dokumentima, informacije su procurile, a istraga nije provedena", rekla je ona.

Bamieh tvrdi da su pojedini pripadnici Eulexa blisko surađivali s političkom elitom na Kosovu, a prema njezinim riječima, informacije su "odavane i srpskoj tajnoj službi."

"Iskreno, mislim da su neki ljudi iz Eulexa suviše bliski s političkom elitom na Kosovu. Partijske večere, razgovori tijekom kojih su curile povjerljive informacije. To je neprihvatljivo. Oni koji su prijatelji političke elite na ovim zabavama, mogli su imati osobni interes da blokiraju slučajeve", rekla je Bamieh.

Ona objašnjava da su se realne sumnje kod nje javile 2012. kada je radila na slučaju Iljira Toljaja.

"Tada sam na osnovu sudskog naloga prisluškivala njegove telefonske razgovore i otkrila da je Francesco Flori (predsjednik Eulexovog suda) bio u kontaktu s posrednicima Iljira Toljaja, da je postojao plan da se za novac on oslobodi iz zatvora, u što je umiješana i moja glavna tužiteljica Jaroslava Novotna", kazala je Bamieh.

Ona napominje da je Toljaj razgovore vodio telefonom koji je u zatvoru imao ilegalno.

Prema njenim riječima, pojavio se još jedan slučaj 2013. godine - bombaški napad u Clintonovoj ulici, gdje su osumnjičeni izjavili da su platili 300.000 Francescu Floriju.

"Tako smo natjerali Eulex da istraži. Na početku oni su to odbili... Zatim se uključila policija, rekla im je da bi veoma loše izgledalo da Eulex to ne istraži", navodi tužiteljica.

Bamieh smatra da u Eulexu ima još "trulih jabuka", ali da su većina vrijedni radnici, posvećeni i da dobro rade svoj posao.

Ona očekuje da će visoki dužnosnici EU detaljno istražiti sve navode o korupciji u Eulexu i dodaje da je misija EU potrebna Kosovu.

Eulex mora preuzeti veću odgovornost za građane i institucije Kosova, zaključuje Bamieh uz ocjenu da je korupcija na Kosovu vrlo rasprostranjena.

"Eulex je stabilizirajući snaga na Kosovu, ali ne Eulex koji sada imamo. Potrebno je imati Eulex koji odgovara narodu, parlamentu. Ne samo zemljama članicama", istakla je ona, dodavši da to mora biti drukčija vrsta Eulexa, koji može realizirati zadatke, na otvoren i transparentan način i u interakciji sa ljudima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.