REGION

Istražni sudija: Ponovo treba odlučivati o pritvoru Bandiću i kaucijama u aferi "Agram"

Novo ročište sutra u 13 sati

Autor:Fena

12.11.2014

Vansudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je ponovo ukinulo prošlosedmičnu odluku istražnog sudije da prihvati kaucije za sve osumnjičene u aferi "Agram", kojima ranije nije omogućeno da se tokom istrage brane sa slobode, osim za gradonačelnika Milana Bandića, kojem je ponovo određen pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti nedjela za koja ga tereti Uskok.

- Vijeće smatra da je istražni sudija opet počinio neke bitne povrede krivičnog postupka, a one se sastoje u tome što nije konkretno ni precizno odredio okolnosti koje bi se odnosile na svjedoke, a u odnosu na koje bi postojala opasnost od eventualnog utjecaja i ometanja istrage - kazao je glasnogovornik Suda Krešimir Devčić, pojašnjavajući odluku Vansudskog vijeća.

- Vijeće smatra da u odnosu na osumnjičene, koji i dalje imaju status odgovornih i službenih osoba, sama činjenica da taj status i dalje zadržavaju, predstavlja okolnost koja bi dovela u opasnost vođenje postupka, odnosno mogućnost da bi oni upravo u tom svojstvu mogli počiniti nova krivična djela. U tom smislu je dalo uputu istražnom sudiji da razmotri sve okolnosti i donese novu odluku - dodao je Devčić.

Naveo je i da je vijeće uputilo istražnog sudiju Zdenka Posavca i na odluku Ustavnog suda od ljetos, koji je u slučaju bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel zaključio da se produženje istražnog zatvora dužnosnicima ne može uslovljavati davanjem ostavke, iako Lovrić Merzel, u konačnici, iz Remetinca ipak nije izašla prije ostavke.

"U tom pravcu je išla sugestija prema istražnom sudiji da se razmotri mogućnost primjene mjere opreza u odnosu na Bandića", kazao je Devčić.

Novo ročište, na koje će ponovo biti doveden Bandić i osmorica njegovih suosumnjičenih, koji su i dalje u Remetincu, zakazano je za sutra u 13 sati.

Na pitanje mogu li Bandić i ostali biti u Remetincu iako odluka o pritvoru još nije pravomoćna, Devčić je rekao da pravna praksa to pitanje ranije razlučila, te da "u tom dijelu nema spora".

"U situaciji kada vijeće ili viši sud, odlučujući o žalbi, ukine rješenje o pritvoru, to ne znači da je ukinuo i mjeru pritvora. Ono samo vraća predmet na ponovno odlučivanje i u toj situaciji istražni sudija donosi novu odluku", pojasnio je Devčić.

Sudija Posavec već je dva puta odlučivao o pritvoru u aferi "Agram", a posljednji je put, suprotno prijedlogu Uskoka, za sve osim Bandića prihvatio ponuđene kaucije.

Danas je odbio i prijedlog tužilaštva da se Miru Lacu vrati u pritvor jer je svojim medijskim istupima navodno prekršio uslove pod kojima mu je, uz položenu kauciju, omogućena odbrana sa slobode.

S Lacom su iz Remetinca pušteni suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Osim Bandića iza rešetaka su ostali šef Holdinga u ostavci Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, vlasnik kompanije Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, te glavni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.