REGION

Pogledajte Šešeljev zapaljivi govor: Srušićemo Haški tribunal i sa vlasti skinuti Nikolića i Vučića

Naprednjake više puta nazvao izdajnicima

D. K.

12.11.2014

Vojislav Šešelj, haški optuženik za najteže ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini, koji je danas iz Amsterdama avionom doputovao u Srbiju, poručio je svojim pristalicama u Zemunu kako će srušiti Haški trubunal, te sa vlasti skinuti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, jer su se odrekli srpskog nacionalizma i postali sluge Zapada.

Šešelj je iz pritvora u Sheveningenu pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Obraćajući se pristalicama ispred centrale Srpske radikalne stranke (SRS), Šešelj je u više navrata naprednjake nazvao izdajnicima.

"Kad su izdajnički došli na vlast, počeli su da šalju svoje ministre i savjetnike da narodu malo zamagle oči, kao da će nešto učiniti, a nisu učinili ništa. Naprednjaci nigdje nikada nisu postavili pitanje legalnosti Haškog tribunala, niti su organizovali srpske naučnike i pravne stručnjake da prouče sve presude i pokažu cijelom svijetu kakva je nakarada taj tribunal", rekao je Šešelj.

Zahvalio je pristalicama što su ga u velikom broju danas dočekali po povratku iz Sheveningena, a oni su mu na to uzvratili uzvicima "Vojo, vojvodo!".

Govoreći o radu Haškog tribunala, kazao je da se tamo sudi Srbima samo zato što su Srbi, i da većina osuđenih Srba za ratne zločine nije počinila nikakve zločine.

S tim u vezi, kazao je da se sudi potpuno nevinim Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i bivšem generalu VRS.

Najavio je da će njegova Srpska radikalna stranka sutra u 12 sati u svojoj centrali održati redovnu konferenciju za novinare.

Svoje obraćanje završio je sa "Živela velika Srbija", te je svoje pristalice pozvao na veliki miting SRS, koji će biti održan u subotu u 12 sati, na Trgu Republike.

Po završetku njegovog obraćanja, okupljena masa uzvikivala je Šešeljovo ime, te pogrdnim imenom nazivala premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Pogledajte dio Šešeljevog zapaljivog govora:

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.