Hrvatska bi mogla legalizovat upotrebu marihuane u medicinske svrhe?

U 17 zemlja članica EU dopuštena je prodaja lijekova na bazi kanabionida

Srna
16.11.2014 20:46


U Hrvatskoj bi uskoro mogla zakonski da bude dozvoljena upotreba marihuane u medicinske svrhe, piše "Jutarnji list".   

"Nakon što je Ministarstvo zdravlja prije nekoliko dana najavilo da će omogućiti uzgajanje industrijske konoplje, vladajuća koalicija možda ode i korak dalje te zakonski dopusti i upotrebu marihuane u medicinske svrhe", navodi se u tekstu.

U tekstu se ističe da je u resornom ministarstvu potvrđeno da će ministar  zdravlja Siniša Varga idućih  dana osnovati stručnu komisiju  koju   će predvoditi Agencija za lijekove i medicinske proizvode, kako bi dali stručno mišljenje treba li i u Hrvatskoj  dopustiti upotrebu marihuane  u medicinske svrhe te na koji način.

Očekuje se da, ako se komisija saglasi s legalizacijom, bude predloženo treba li dopustiti samo upotrebu lijekova na bazi kanabinoida ili dopustiti i uzgoj nekoliko stabljika konoplje ljudima za koje ljekari procijene da im ulje kanabisa može pomoći u njihovim zdravstvenim problemima.
 
SDP-ova zastupnica u Saboru Ingrid Antičević Marinović kaže da je to pitanje za strku. "Ako struka kaže da i u Hrvatskoj treba legalizovati  upotrebu konoplje u medicinske svrhe, onda bismo to podržali", najavljuje  ona i dodaje da to nikako ne znači legalizaciju marihuane.

Ni najveća opoziciona stranka HDZ ne bi imala ništa protiv legalizacije u medicinske svrhe ako bi to predložila struka.

"Zagovornici medicinske upotrebe marihuane odnosno lijekova na bazi kanabinoida tvrde da oni pomažu kod niza hroničnih bolnih stanja, od raka do spazma uzrokovanih multiplom sklerozom. HDZ smatra  da je pitanje upotrebe  marihuane ili lijekova na bazi kanabinoida u medicinske svrhe u Hrvatskoj nešto o čemu prvenstveno svoje mišljenje trebaju dati medicinski stručnjaci na osnovu nepobitnih naučnih dokaza", rekao je Željko Rajner uime HDZ-a.

U 17 zemlja članica EU dopuštena je prodaja različitih lijekova na bazi kanabionida. U nekim evropskim zemljama dopušteno je ljudima s određenim dijagnozama da uzgajaju i nekoliko stabljika konoplje, ali isključivo za vlastite potrebe.

NA VRH